„Nem izgulok emiatt, nagyon magabiztosak vagyunk” – mondta Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a múlt héten újságíróknak, köztük az Euractivnak, amikor arról kérdezték, hogy mit vár Magyar Péter színrelépéséről.

A portál emlékeztetMagyar Péter az év elején a miniszterelnök kihívójaként bukkant fel, miután olyan politikai botrányok rázták meg az országot, ami volt felesége mellett Novák Katalin államfőt is elsodorták. 

A történtek olyan lendületet adtak az újoncként politikai babérokra törő Magyar Péternek, amely a kormánypárt elleni tömegtüntetésekhez vezetett. 

Pártja a friss Europe Elects felmérés szerint

három mandátumot szerezhet a közelgő európai parlamenti választáson.

Az előrejelzés szerint a Fidesz 10 helyet szerez majd, a DK valamint a Tisztelet és Szabadság Párt (TISZA), azaz Magyar pártja 3-3 mandátumot, a Kétfarkú Kutya Pártnak két mandátum juthat, míg a Momentum, a Mi Hazánk és a KDNP egy-egy mandátumot szerezhet.

Vagyis - következtet az Euractiv - Magyar Péter elsősorban az ellenzéktől vesz majd el képviselői mandátumokat. Annyiban persze érdemes árnyalni a képet, hogy a felmérés alapján a Fidesz is bukna legalább két mandátumot. (a szerk.)

Mindenesetre ha a TISZA valóban képviselői helyeket szerez, az előzetes nyilatkozatok alapján az Európai Néppárthoz (EPP) szeretne csatlakozni. Ez az európai pártcsalád amelyből a Fideszt 2021-ben kizárták, ám a KDNP politikusa továbbra is ott van. 

Az is ismert már, hogy bár Magyar Péter vezeti majd a párt uniós választási listáját, nem vállal majd EP-képviselői posztot.

Magyar Péter: Alakul a Fidesz-DK-Mi Hazánk nagykoalíció

„Összenő, ami összetartozik” - írta TISZA Párt alelnöke. A három politikai erő rá zúduló „közös gyalázkodásából” következtetett erre. >>>