Kilencedik alkalommal is elkészítették a legértékesebb családi cégek listáját, két év kihagyás után újra a Mészáros csoport került az élre. A lap megjegyzi, hogy a huszonöt legértékesebb családi cég alig ér többet, mint egy éve ilyenkor. A cikkben megjegyzik, hogy a „többségük nem aggódik, továbbra is bátran fejleszt, beruház és innovál".

A listavezető Mészáros Csoport becsült értéke történetesen 526,1 milliárd forint volt 2022-ben.

Mészáros család cégbirodalma két év kihagyás után került a dobogó legfelső fokára, tavaly ugyanis még az MPF Holding után végzett (355,7 milliárd forintos becsült értékkel). A növekedés jókora része az Opus Nyrt.-nek köszönhető – írják. Az egy évvel ezelőtti 107,8 milliárd forintos tőzsdei kapitalizációhoz képest több mint kétszer értékesebbnek árazták a vállalatot a befektetők.

A lista második helyén a tavalyi győztes, a Felcsuti család cégbirodalma, az MPF Holding a maga 408,3 milliárdos becsült értékével. Felcsuti Zsolt a legfrissebb dollármilliárdos a magyarok között, idén év elején debütált az amerikai Forbes globális listáján. Vagyonát az MPF Holdinggal alapozta meg, a főleg géptartozékgyártásról, ipari alkatrészeiről, csiszolószerszámairól (Widenta), illetve hűtő- és fűtőkészülékeiről (FÉG) ismert csoport az utóbbi években nagy lendületet vett. 2022-ben is jelentős fejlesztéseken estek túl, egyebek mellett átadták Közép-Európa legmodernebb radiátor- és vágókoronggyárát, és tervezik egy hőszivattyúgyár építését is – mindegyiket hitelek felvétele nélkül.

A harmadik helyre a Csányi Sándor nevével fémjelzett Bonafarm Csoport került a 320,4 milliárd forintos értékével. A lap emlékeztet, hogy összességében javult az élelmiszeripar jövedelmezősége 2022-ben, ez pedig a Bonafarmnál sem volt másképp. A nehézkes iparági és gazdasági környezetet ugyanakkor jól tükrözik az elszálló anyagköltségek, 136-ról 190 milliárd forintra nőtt ez a sor a mérlegben. A Bonafarm az elmúlt években jelentős optimalizációs változtatásokat hajtott végre, így egyelőre a recessziós környezetben sem volt szükség rendkívüli megoldásokra.

A listát publikusan elérhető információkból dolgozták ki, a cégek értékelésénél a nyilvánosan elérhető legfrissebb adatokból (2022-es lezárt üzleti év) állították össze. Tőzsdei cégeknél az augusztus 21-i kapitalizációt vették figyelembe. Családinak tekintették azokat a cégeket, ahol a tulajdonosi körben, illetve a vezető menedzsmenttagok között vérségi rokonság van. Azok a cégek szerepelnek az összeállításban, amelyek legalább ötven százalékban egy család kezében vannak.

Ismertette részvény-visszavásárlási programját az OPUS GLOBAL

Az OPUS GLOBAL Nyilvánosan Működő Részvénytársaság tőzsdei közleményben tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket részvény-visszavásárlási programjáról. Bővebben>>>