Biztosítói reggelin tekintették át a legfontosabb aktuális kérdéseket a hazai piaci szereplők és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti vezetői.

A márciusi lakásbiztosítási átszerződési időszakra a jegybank erős marketingkampánnyal készül és aktív biztosítási kommunikációra számít.

„A fogyasztóbarát otthonbiztosítások terjedése, az etikus életbiztosítási keretrendszer továbbfejlesztése és a jó ár-érték arányú hitelfedezeti biztosítások a cél, amelyek tovább erősíthetik a piacba vetett bizalmat” – tették hozzá.

Az eseményen a szakma előtt álló aktuális kihívásokról egyeztettek: 21 hazai biztosító vezérigazgatójának részvétele mellett a jegybanki szereplők, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) főtitkára, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosának közreműködésével.

Piaci verseny és tudatosság

Az üzleti reggelin elhangzott, hogy a 2023 márciusi rendkívüli lakásbiztosítási átszerződési lehetőség erősíti a piaci versenyt, illetve a pénzügyi és biztosítási tudatosságot. Ezek nyomán javulhat a biztosítókba és a szektor egészébe vetett bizalom, tovább erősödhet a pénzügyi stabilitás, illetve növekedhet a kereslet az egyéb biztosítási termékek iránt is.

A meglévő lakásbiztosítással rendelkezők áttekinthetik, hogy szerződésük alapján ingatlanuk, ingóságaik nem alulbiztosítottak-e, illetve összehasonlíthatják meglévő szerződésüket a biztosítók új ajánlataival

– hangsúlyozták.

A jegybank bejelentette: erőteljes marketingkampányt indítanak annak érdekében, hogy az ügyfelek figyelmét felhívják a biztosítóváltás lehetőségére, kiemelten pedig a kedvező szolgáltatási minőséget szavatoló minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításokra.

Ami ennél talán még fontosabb, a biztosítóktól is aktív kommunikációt és tisztességes versenyt várnak el. Hozzávetőlegesen 1 millió biztosítatlan háztartás figyelmét is ráirányíthatják a lakásbiztosítás fontosságára, tehát nem csak pénzügyileg hozhat nagy előrelépést a tervezett kampány a területen.

Etikus működés

A jegybanki tájékoztató szerint a résztvevők egyetértenek abban, hogy szükség van az etikus életbiztosítási keretrendszer további erősítésére, többek között az értékesítés, a költségek, a megfelelő ár-érték arány, illetve a felügyelési eszközök vonatkozásában. A pénzügyi felügyelet ezekre vonatkozóan már konkrét kezdeményezéseket is előkészített.

Ugyancsak további lépéseket célszerű megtenni a piacon a hitelfedezeti biztosításoknál, ezeket az MNB felügyelési eszközeivel támogatja az idén

– közölte a jegybank.