A 12 sérültet szállító katonai gép nem sokkal délután 3 óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren. A miniszter a gép érkezése után a fedélzeten néhány szót váltott a katonákkal.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezután kijelentette, a magyar katona ismét helytállt, hősiesen teljesítette kötelességét.

Nemzetközi kötelékben, olasz-amerikai parancsnokság alatt vetették be a magyar manőverező századot hétfőn Koszovóban, amelyik a tüntetőkkel került összetűzésbe – mondta a miniszter.

Összesen 27 sérült van, 12-en jöttek a repülőgépen most

Túl sok az erőszak Európában, magyar katonák is belekeveredtek, pedig „nem fér bele” még egy konflik

A kialakult feszültség „azonnali és feltétel nélküli feloldására” szólította fel Szerbiát és Koszovót Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, miután Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel és Alexander Vucic szerb elnökkel beszélt telefonon. Bővebben>>>

Elmondták, mit tapasztaltak a katonák

Mindenkinek, a súlyosabb sérülteknek is stabil az állapotuk, életveszélyes sérült nincs. A hazaérkezett sérültek találkozhatnak családtagjaikkal, majd a Honvédkórházba viszik őket.

A katonák elmondták a miniszternek, hogy „az incidens sokáig tartott és rendkívül erőteljes volt”.

A magyar katonák a sérülésük ellenére is bátran helytálltak, többen – akik erre képesek voltak – visszamentek a feladat végrehajtására

– mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Mit dolguk a magyar katonáknak Koszovóban?

Magyarország számára nagyon fontos a Nyugat-Balkán stabilitása, Magyarország nemcsak diplomáciailag, gazdaságilag, de katonailag is jelen van, a NATO által biztosított KFOR-misszió keretében.

Ez a misszió jelenleg olasz parancsnokság alatt áll, korábban Kajári Ferenc vezérőrnagy volt a KFOR parancsnoka, aki most a Honvéd Vezérkar főnökének helyetteseként győződött meg a magyar katonák feladatteljesítéséről, a sérültek ellátásáról és biztonságos hazaszállításukról.

Honvédelmi Minisztérium szerint a hazaérkezett 12 sérült közül 11-en a hódmezővásárhelyi Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál szolgálnak, egyikük pedig tartalékos katona.

A NATO békefenntartó erejében (KFOR) részt vevő katonákat hétfő délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál. Az ott összegyűlt tömeg a korábbi választás eredménye miatt vonult utcára. A sérült magyar katonákért hétfő este indult a honvédség repülőgépe, amelynek fedélzetén ott volt Kajári Ferenc.