Kiszorítanák a CT- és MR-diagnosztika területéről a magánszolgáltatókat, újabb lépést tesznek a járóbeteg-szakellátás államosítására. A jövő évi költségvetést megalapozó javaslatcsomagban valamint szigorítanák a táplálék-kiegészítők forgalmazását is – írja a Medicalonline.hu. A salátatörvényről ma szavaznak az Országgyűlésben.

A jövőben kizárólag „köztulajdonban álló gépparkkal” végeznék az állami intézményekben a CT- és MR-vizsgálatokat – derül ki a Törvényalkotási Bizottság a jövő évi költségvetéshez benyújtott összegző módosító javaslatából.

2024. november 1-jével felszámolják a magánszolgáltatók és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) illetve intézmények közötti finanszírozási vagy közreműködői szerződéseket.

Ugyancsak megszűnnek az eszközökre vagy helyiségekre vonatkozó bérleti szerződések, és természetesen ezek helyett új megállapodás nem köthető. Az állam kártalanítást ígér a „kiebrudalt” szolgáltatóknak „a feladatellátásra kapott díjak figyelembevételével”, egyúttal lehetőséget ad nekik arra, hogy berendezéseiket felajánlják megvételre. A NEAK-szerződött magánszolgáltatókat senki nem tájékoztatta a változtatásról.

A jövőben csak költségvetési szervként működhetnek a járóbeteg szakellátók, ugyanis csak ezekkel köthet finanszírozási szerződést a NEAK. Azoknak az önkormányzatoknak, amelyek gazdasági társasági formában működtetik a rendelőiket, 2024. július 1-jéig kell megváltoztatniuk ezt, kivéve azokat, amelyek nem kizárólag önkormányzati tulajdonban vannak. 

A javaslatok között szerepel, hogy egyes étrend-kiegészítők a jövőben kizárólag gyógyszertárban, vagy rendeletben meghatározott üzletekben lesznek forgalmazhatók.