Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán reagált arra a sajtóhírre, amely szerint „titokban mesés prémiumok” illetve jutalom kifizetését engedélyezte a BKK, illetve a BKV vezetői számára.

„A lakájmédia most (mégis) azon pörög, hogy milyen busás jutalmat kaptak” – írja Budapest főpolgármestere.

Karácsony Gergely úgy folytatja:

nem jutalomról van szó, hanem prémiumról, amire azért jogosultak, mert teljesítették az ehhez szükséges konkrét vállalásokat. Ezeknek köszönhetjük, hogy Budapesten a Covid, az energiakrízis és a száguldó infláció ellenére nem romlott, hanem javult a közösségi közlekedés minősége.

(Az egyébként tény és való, hogy az eredeti cikkben egymás szinonimájaként használják a prémium és a jutalom kifejezést, ami valóban nem teljesen ugyanazt jelenti  a szerk.)

Karácsony Gergely hozzáteszi azt is, hogy a BKK-nak és a BKV-nak nagyjából tízszer annyi utasa van, mint a MÁV-nak, a vezetőik mégis körülbelül fele annyit keresnek, mint a MÁV vezetői. 

„Hasonló munkasikereket kívánok a MÁV és a Volánbusz vezetőinek” – zárta bejegyzését a főpolgármester.

 

Elképesztő költségvetési számokat közölt a BKK: 30 százalékkal többet kell fizetnünk a jegyekért

Az elszálló energiaárak miatt 22 milliárddal több volt a BKK energiaköltsége, mint az előző évben, így az utazóknak is hozzá kellett járulniuk a költségvetéshez. Bővebben>>>

A minap a Magyar Nemzet írta meg, hogy Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kaphat. 

Bolla Tibor, a BKV Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója 9,6 millió, Bátora László, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese 8,64 millió, Szedlmajer László, a cég autóbusz és trolibusz üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 5,6 millió, Takács Péter, a társaság vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettese pedig 8,6 millió forint prémiumban részesülhet.

Karácsony Gergely a lap szerint döntött továbbá a BKV Panoráma Kft., illetve a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének jutalmáról is. Eszerint Kálmán Zsolt 2,76 millió, míg Herczeg József 2 millió forint prémiumot kaphat.

Ha az értesülés megbízhatónak bizonyul – márpedig Karácsony Gergely nem cáfolta – a BKK, illetve a BKV felsővezetői így összesen mintegy 65 millió forint prémiumot vehetnek fel.