Csányi Sándor tavaly újabb 15 milliárddal, 165 milliárd forintra gyarapította vagyonát, így 2011 óta egymás után ötödször lett a leggazdagabb magyar - derül ki a Napi.hu kiadásában idén immár 14. alkalommal megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadványából.

Az OTP Bank első emberét Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi 160 milliárd forinttal, míg a harmadik helyre a Fotex-csoport főtulajdonosa, Várszegi Gábor került, akinek vagyona 115 milliárd forintra nőtt. A dobogó közvetlen közelében tartózkodik két egykori listavezető is: Demján Sándor (93 milliárd forint) és Széles Gábor (92 milliárd forint). A tavalyi bronzérmes, az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György vagyona viszont egy adóhivatali vizsgálathoz kapcsolódó zárolás miatt egy év alatt 135 milliárdról 90 milliárd forintra csökkent - ez idén a hatodik helyre volt elég.

Ők a legbefolyásosabbak

A 100 leggazdagabb magyart rangsoroló kiadvány idén második ízben szigorúan szubjektív listát készített - Befolyás-barométer címen - az ország legbefolyásosabb embereiről is. Ezt a rangsort továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, Csányi Sándor előtt, míg a harmadikon Simicska Lajost Lázár János váltotta. A kétféle rangsor különbségét az magyarázza, hogy a vagyon nagysága nem feltétlenül jár azonos mértékű befolyással és fordítva: vannak olyan befolyásos emberek, akik vélhetően nem rendelkeznek tízmilliárdokban mérhető vagyonnal, mégis jelentős hatást gyakorolhatnak Magyarország gazdasági és társadalmi életére.
Kép: Napi.hu

Nagy volt a mozgás

Alaposan átrendeződött a leggazdagabb magyarok ranglistája - s ennek csak egyik oka az, hogy a "belépési küszöb" a tavalyi 5,3 milliárd forintról 6 milliárdra emelkedett. A 2015-ös vagyon szerinti listán tíz olyan üzletembert találni, aki tavaly még nem szerepelt a legmódosabbak között, ketten - Losó József és Tolnay Tibor - pedig egy év kihagyás után kerültek ismét a legvagyonosabbak közé. Az átrendeződés jelei az is, hogy bekerültek az elmúlt évek legjelentősebb állami megrendeléseit megszerző vállalkozók, s mellettük már megjelentek a "legújabb kedvencek" is. Az előbbi kategóriát Simicska Lajos és Nyerges Zsolt neve fémjelzi - az előbbi a tizedik helyen áll 73 milliárd forintos vagyonnal, az utóbbi pedig a 24. helyen 26,3 milliárddal. A "trónkövetelők" között a Duna Aszfalt két tulajdonosát Szíjj Lászlót és Varga Károlyt (29-30. hely) is megtalálni a listán - vagyonuk 23-23 milliárd forintra tehető. Mészáros Lőrinc vagyona pedig az idei becslés szerint 8,4 milliárd forintra dagadt - ez idén a 86. helyre volt elegendő.

Az újak között szerepel Emőri Gábor (32. hely) és a Kertész-testvérek (23. helye), akik az e-útdíj rendszer magyar verziójával tették le "névjegyüket", a MET Zrt. negyedét birtokló Lakatos Benjamin (72. hely), valamint a Wizz Air sikeres londoni részvénykibocsátása nyomán a 61. helyre "katapultált" Váradi József.

A top 20 vagyona (Mrd Ft)

Kelet-Magyarország a legtehetősebb

A 2015-ös listán szereplők összvagyona megközelítette a 2600 milliárd forintot - ez 160 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit (a múlt évi 180 milliárdos emelkedés után). Ez azt jelenti, hogy a 6,6 százalékos gyarapodás megint csak jócskán felülmúlta a 2014 egészében a KSH által mért mínusz 0,2 százalékos fogyasztói árindexet, azaz reálértéken csaknem hét százalékkal nőtt a magyar nábobok vagyona (a tavalyi hatszázalékos gyarapodás után.) Az első, 2002-ben megjelent, A 100 leggazdagabb rangsorában szereplők összvagyona akkori áron csupán 632 milliárd forint volt. Ez az elmúlt 14 év alatt több mint a négyszeresére emelkedett - miközben ezen időszakban a fogyasztó árak összesen alig 77 százalékkal nőttek.

Érdekes képet mutatnak a regionális listák is. Az idei összeállításban minden eddiginél tágabb kört, 135 főt mutatunk be három régióra bontva. A regionális listákra minimum 2 milliárdos vagyonnal lehetett felkerülni A legtehetősebb régiónak Kelet-Magyarország számít, az ott élő és munkálkodó 47 személy összvagyona 522 milliárdra tehető. A második helyen Nyugat-Magyarország áll: itt 42-en rendelkeznek jelentősebb vagyonnal, amelyek összege 387 milliárdra tehető. Dél- és Közép-Magyarországról 46-an kerültek fel a regionális listára, együttes vagyonuk 327 milliárd forintra rúg.