Az Egyensúly Intézet szeptemberi felmérése szerint a válaszadók négy százalékának nincs jövedelme, 46 százalékának nettó negyedmillió forint alatti jövedelme van havonta. Ez azt jelenti, hogy minden második válaszadó – házastársi vagy rokoni támogatás nélkül – nem tudja előteremteni a szűkös megélhetéshez szükséges összeget. A megkérdezettek 37 százaléka mondta azt, hogy havonta nettó 250 ezer feletti, de nettó 400 ezer forint alatti összeget keres – írja a Telex.

Tehát majdnem tízből kilenc érvényes választ adó (87 százalék) jövedelme nem éri el az átlagosnak ítélt anyagi feltételekhez szükséges szintet.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a magyar társadalom 41 százalékának problémát jelentene egy százezer forintos, hirtelen keletkező kiadás fedezése, de még meg tudná oldani saját erőből. Csupán a lakosság 27 százaléka tudná gond nélkül kifizetni ezt az összeget. A 2022-es év végi eredményekhez képest viszont jobb a helyzet: most kevesebbeknek okoz gondot például a fűtésszámlák kiegyenlítése, a változatos étrend biztosítása.

A felmérésből az is kiderült, hogy a júniusi adatokhoz képest több háztartás számol bevételcsökkenéssel a következő negyedévben.

Az Egyensúly Intézet közvélemény-kutatása szerint a magyar társadalom 59 százalékának lesz annyi pénze a következő negyedévben, hogy legalább minden második napon húst vagy halat egyen. A megkérdezettek nagyjából kétharmadának (62 százalék) továbbra is lesz annyi pénze, hogy kiegyenlítse a fűtésszámláját. A magyarok negyede (25 százalék) viszont azt mondta: előfordulhat olyan, hogy néha nem lesz lehetősége melegen tartani az otthonát.