A jelenlegi kedvezőbb helyzetben a korlátozás további fenntartása nem indokolt. A kapcsolódó rendelkezéseket ezért az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslatával összhangban hatályon kívül helyezi a kormány. Azaz idén télen nem lesz hőmérsékleti korlátozás a közintézményekben – szerepel az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

A 18 fokos korlátozást kormányzati költségvetési szervekre, állami gazdasági társaságokra vezették be múlt télen. A veszélyhelyzeti szabály nem terjedt ki az egészségügyi, bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézményekre, bölcsődékre. A 14. életévüket be nem töltött gyermekeket is gondozó köznevelési intézményekben pedig legalább a 20 fokot el kellett érnie a benti hőmérsékletnek.

Így az idei fűtési szezonban az általános munkavédelmi szabályok szerint kell majd befűteni az említett állami intézményeket, illetve az iskolákat. E szerint a hideg évszakokban a szellemi munkát végzők esetében 20-22 fokos, könnyű fizikai munkát végzőknél pedig 18-20 fokos hőmérsékletet kell biztosítani.

Az előző fűtési szezonban a takarékossági intézkedéseknek és az enyhe időjárásnak köszönhetően negyedével csökkent a hazai gázfogyasztás az egy évvel korábbihoz képest. Áprilisban így magas szintről kezdődhetett meg a tárolók feltöltése. A hazai gáztárolók töltöttsége már meghaladja a 97 százalékot. A rendelkezésre álló készletmennyiség a tavalyelőtti lakossági fogyasztás több mint 160 százalékát, az éves teljes felhasználás közel kétharmadát fedezi – írja az energiatárca. 

 

Drasztikusan visszaesett a gáz- és áramfogyasztás, a kormány is nagyon örül neki

Az Energiaügyi Minisztérium szerint ugyanis a visszafogott felhasználás erősíti az ellátásbiztonságot. Bővebben --->