A holland egészségügyi ügynökség szerdán látványosan visszavonta a lakossági túlsúly csökkentésére kitűzött célját, szerintük az élelmiszeripar lehetetlenné teszi, hogy tartsák a közegészségügyben meghatározott programokat a holland társadalom jóléte érdekében.

A holland felnőttek fele túlsúlyos, ugyanakkora arányban, mint 2018-ban, amikor a kormány azt ígérte, hogy 2040-re a felnőttek 38 százalékára és a gyermekek 9 százalékára csökkenti ezt az arányt. Mivel az egykor sovány emberekből álló ország ma az elhízás ellen küzd, a hatóságok lefelé módosítják a célt, hogy a túlsúlyos emberek arányát a felnőttek esetében 55 százalék, a gyermekek esetében pedig 14 százalék alatt tartsák – közölte a Nemzeti Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet (RIVM) a Politico beszámolója szerint.

„Ez a módosítás kudarcot jelent a 2018-as nemzeti megelőzési tervhez képest, amely a túlzott fogyasztás, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás visszaszorítását tűzte ki célul. Az erőfeszítés eredetileg több tucat iparági szereplőt fogott össze, és az önszabályozás ötletére támaszkodott” – mondta Nicole van Gemert, a Foodwatch holland civil szervezet igazgatója.

Az önszabályozás csődöt mondott a dohányzásnál és az alkoholfogyasztásnál

dohány és az alkohol esetében hamar világossá vált, hogy az önszabályozás kudarcot vallott, és mindkét lobbit ki is zárták a folyamatból. Az élelmiszerágazat azonban nem engedte, hogy a gyorséttermi, cukor- és szénsavas italgyártó cégek kéz a kézben dolgozzanak az állami tisztviselőkkel, hogy csökkentsék az egészséges táplálkozással kapcsolatos ambíciókat – állítja a civil szervezet.

A terv nem érte el az időszakos referenciaértékeket, és 2022-ben az RIVM feltárta, hogy a célok közel felét nem sikerült elérni. Voltak már kormányzati megállapodások a cukoradó bevezetéséről, a gyümölcsök és zöldségek áfájának csökkentéséről és a gyerekeknek szóló élelmiszerreklámok betiltásáról, de ezek nem valósultak meg.

Tényleg elég volt, és a sokkoló sajnos az a szó, amely a legjobban jellemzi a helyzetet. Az olyan politika, ahol az élelmiszeripar is a konzultációs asztalnál ülhet, és részt vehet a döntéshozatalban, egyáltalán nem szolgálja a közegészségügyet

– összegzett van Gemert a célok szerdai újraszabályozásáról.

Az aktivisták a brüsszeli támogatás hiányát is elítélik. Az elhízás az egész EU-ban egyre nagyobb méreteket ölt, az Eurostat szerint 2021-ben a felnőttek 53 százaléka túlsúlyosnak minősül. Ennek ellenére az Európai Bizottságnak csak az egészséges táplálkozásra vonatkozó iránymutatásai vannak, valamint egy önkéntes vállalás a gyermekeknek szóló marketing fokozatos megszüntetésére.