Hódítanak a német márkák a hazai használtautó piacon, ahol májusban a legtöbben Opelt, Fordot és Volkswagent terveztek vásárolni, emellett népszerű volt a Toyota, a Skoda, a Suzuki és a Renault – derül ki a Kocsi.hu friss összesítéséből, amely rámutat: átlagosan 129 nap szükséges ahhoz, hogy valaki pénzzé tegye az autóját. 

Továbbra is főként benzines autót keresnek a magyarok, miközben a használt gépjárművek piacán az értékesített dízelek aránya 37 százalékról 32 százalékra csökkent. Ugyan a meghirdetett hibrid és elektromos autók száma még viszonylag alacsony, az igény rá egyre emelkedik. 

Akkumulátorgyártás: leáldozóban Kína hatalmi helyzete

Az egyik legfontosabb akkumulátor-összetevő felét Ausztráliában bányásszák, azonban szinte az egészet Kínába szállítják feldolgozásra. A kormány és az üzleti szféra most korlátozná a kivitelt az országból. → Bővebben

Egyre menőbb a hibrid és az e-autó

Az uniós szabályozás következményeként jelentősen változott az üzemanyagtípusok szerinti keresés a hirdetések között. Mivel egyre kevesebb dízel üzemű, új személygépkocsi kerül a piacra, ebben a kategóriában a használt autók között is folyamatos a csökkenés. Viszont a következő években látványos felfutás várható a hibrid, a plug-in hibrid és a tisztán elektromos hajtású használt autóknál, ez már most egyértelműen megmutatkozik

– mondta Balogh Tibor, a Kocsi.hu társalapító-tulajdonosa. 

Hova tűntek az elektromos autók a kereskedésekből?

Egyre több autógyártó nem tud elektromos kocsikat szállítani a kereskedésekbe a gyártási ellátási hibák miatt. De még így is megéri várni az új járművekre. → Bővebben

Kéretik magukat az Alfák

Mint részletezte, májusban a leggyorsabban, átlagosan 61 nap alatt a Peugeot márkájú autók cseréltek gazdát, de hasonló idő alatt keltek el Nissan és a Daewoo gyártmányok is. A leghosszabban – 228 napig – az Alfa Romeókat hirdették a tulajdonosok, emellett az átlagos eladási időt a Renault és a Fiat személyautók értékesítései haladták meg. 

Tartják dobogós helyüket a német prémium gyártók márkái: például kimagasló átlagos kilométeróra állással keltek el a Mercedes-Benzek (231 ezer), az Audik (215 ezer) és a BMW-k (213 ezer). A portál statisztikáiból az is kiderül, hogy a vevőjelöltek többsége 150-250 ezer közötti óraállással keresgél az eladó gépjárművek között. 

Öregebb autók, lassabb döntések

Az eladott használt autók több mint negyede legalább 18 éves, azaz 2005 előtti gyártmányú volt nyár előtt, ami jelentős növekedés az előző év májusában kimutatott, 20 százalékos arányhoz képest. Tovább tart a döntés is, mivel az öregebb autóknál tavalyhoz képest már csaknem három héttel hosszabbra nyúlik az eladási folyamat, miközben egyre kevesebben vesznek fiatal járműveket. Az eddig népszerű, 2018-as vagy későbbi gyártású eladott autók aránya ugyanis az előző évi, 32 százalékos arányról 21 százalékre esett vissza idén májusban, ráadásul az értékesítés átlagos ideje is felkúszott 39-ről 116 napra.

TOP5 eladott típus (törölt hirdetések): 

  1. Suzuki Swift
  2. Renault Mégane
  3. Opel Astra H
  4. Skoda Fabia
  5. Skoda Octavia III

TOP5 átlagos kilométeróra-állás az eladott autóknál: 

  1. Mercedes-Benz (231 ezer)
  2. Audi (215 ezer)
  3. BMW (213 ezer)
  4. Volvo (212 ezer)
  5. Volkswagen (204 ezer)

(Thurzó Kata)