Négy évvel ezelőtt, még Borkai Zsolt polgármestersége idején húzott föl egy hidat a városban a győri önkormányzat 320 millió forintért. Egész pontosan egy gyalogos-felüljáróról van szó Győrszentivánnál, az M19-es autóúton, amely egy kettévágott utcát köt össze – írja a Telex, amely egy nagy riportban járt utána a győri hídügynek.

Ugyanakkor a gyalogos felüljáró híddal van egy „kis” probléma: két-két családi házhoz szokatlanul, így meglehetősen zavaróan közel építették.

A lap helyszíni beszámolója alapján a híd gyakorlatilag benéz az ablakon, egyedül csak a magasra nőtt bokrok takarnak valamit. Az már csak hab a tortán, hogy az eredetileg gyalogos és kerékpáros felüljáró annyira meredek, hogy csak tolni lehet rajta a kerékpárt, miközben a kanyarok is bevehetetlenül veszélyesek.

A lakókat pedig mindez nem meglepő módon zavarja, és nemtetszésüket számos módon és fórumon jelezték már. Maga a vita négy éve zajlik, a helyi pereskedés pedig két éve megy az érintett lakók és a győri önkormányzat között.

Kép: MTI Fotó

Egy Borkai-érából itt maradt szekrényből kieső csontváz

Amikor a problémás győrszentiváni híd ügye szóba került a múlt heti győri közgyűlésen, Dézsi Csaba András jelenlegi győri polgármester elmondta: a Borkai-időszak egy újabb, szekrényből kieső csontvázáról van szó, a hidat pedig a következőképpen minősítette:

emlékműve annak, amikor egy átgondolatlan, 300 millió forintos hidat építünk – majdnem az emberek kertjébe. Kimentem, megnéztem a helyszínt – több szempontból is gyalázat. Ráadásul nem használható, mert kerékpárral felmenni komoly sportteljesítmény, egy világbajnok BMX-esnek is az lenne.
Kép: MTI Fotó, Krizsán Csaba

Ugyanezen a közgyűlésen Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a híd szomszédságában élők azért éltek panasszal, mert szerintük a híd felépítése jelentősen rontotta az életkörülményeiket. 

Négy évvel ezelőtt például több mint 13 milliós kártérítési igénnyel lépett fel az ott élő panaszos, amit az önkormányzat anno elutasított. Így most 22 millió forintnál tart ugyanez a követelés. Illetve jelenleg egy19 millió forintos peren kívüli egyezség is van előttük, amennyit szintén ki kellene fizetnie az önkormányzatnak.

Kép: MTI Fotó, Krizsán Csaba

Mester László ügyvéd elmondta, a szomszédjogi per 2021-ben indult. A felperes azt sérelmezi, hogy a híd miatt belátnak az otthonába, nagyobb lett a zaj, és több a szemét.

A jogi képviselő szerint a szakértői véleményben az idős néni esetében 22 millió 646 ezer forintban állapították meg az ingatlan értékének csökkenését. A közgyűlés végül egyhangúlag elfogadta a határozatot, vagyis kifizetik a 19 millió forintot.

Ilyen híd eddig itthon nem volt

A négy évvel ezelőtti átadáskor, a Magyar Építők szakportál arról írt, hogy a győrszentiváni híd megépülése előtt a területen az átjárást korábban a Felüljáró úti híd biztosította, ami a nagy forgalom miatt meglehetősen balesetveszélyes volt. A 46 méteres új híd a régitől 250 méterre jött létre: a kábelfüggesztéses ívhíd különlegessége, hogy nem két, hanem egy főtartó ív tartja a pályalemezt. Ilyen elrendezésű szerkezet hazánkban eddig nem volt. Tényleg nem.