Mintegy 670 milliót fizetett Balatonfüred önkormányzata azért, hogy megszerezze a görög falut, ami a város egyik legértékesebb területe. Ehhez azonban a területen üzlettel rendelkező tulajdonosokkal kellett megállapodnia.

A 35 tulajdonos közül azonban nem mindenkinek sikerült a helyi vezetéssel megegyeznie, ezért a terület egy részét kisajátították. A 24.hu azt írja, tavaly decemberben kaptak adatokat az eljárás részleteiről.

Eszerint az önkormányzat a kisajátítási eljárás során 239,5 millió forintot fizetett ki a tulajdonosoknak, a folyamat 46 tételt érintett a lap birtokába jutott dokumentumok szerint, azonban több esetben is egy családnak több ingatlanja volt.

Az eljárás során szakértő becsülte fel az ingatlanok árát, melyet a tulajdonosok nagyrésze kevesellt, ezért a bírósághoz fordultak, ahol azonban sorra veszítették el a pereket. Így kénytelen voltak kevesebbért átadni az ingatlanokat. A  közérdekű adatigénylés szerint szerint a legalacsonyabb összeg 1,6 millió forint, a legmagasabb pedig mindössze 8,7 millió forint volt, amit a tulajdonosok a helyi vezetőségtől kaptak.

Ugyanakkor van, aki harminc évvel ezelőtt 3,6 millió forintért vette azt az ingatlant, amiért most 5 milliót kapott, miközben Balatonfüreden ezidő alatt az ingatlanárak a 10-15-szörösére emelkedtek.

Azok a tulajdonosok, akik kisebb üzlettel rendelkeztek, 17 százaléknyi részt birtokoltak a területből, az önkormányzatnak pedig 41 százalékos tulajdonrésze volt. Ez összeadva azonban 58 százalékot tesz ki, a fennmaradó rész a Masped Zrt. tulajdonában álló Annagora Market Kft-hez tartozott. A 24.hu-bak Bóka István polgármester azt mondta, ezt a tulajdonrészt több mint 430 millióért vette meg az önkormányzat. Vagyis a görög falut összesen 670 millió forintért szerezte meg a balatonfüredi helyi vezetés.

A tervek szerint egyébként az önkormányzat a terület „teljes rehabilitációját” tervezi, a helyi építési szabályzatot módosítva részben nagyléptékű közparknak, részben pedig lakóterületnek képzelik el a szebb napokat látott területet.

 

 

 

Sorra zárnak be a menő balatoni vendéglátóhelyek

Izgalmas tapas- és borbártól, különleges menüvel rendelkező étteremtől és vasúti restiből kialakított közösségi helytől is el kell búcsúzniuk a balatoni vendéglátóhelyek szerelmeseinek.