Harminc év tanítás után felmondott a tanár, akinek bruttó 21 forinttal emelkedett a fizetése – tudta meg az Eduline. Az oktatási szakportál szerint a vidéken dolgozó nyelvtanárnak júliustól bruttó 21 forinttal emelkedett a fizetése, és január 1-től várhatóan bruttó 450 ezer forintot keresett volna.

A neve elhallgatását kérő pedagógus úgy fogalmazott, hogy a bruttó 450 ezres fizetést megalázónak tartja.

A tanár végül október 31-én fog távozni az iskolájából, ahol a 6 és a 14 év közti korosztályt tanította. Egyelőre nincs új állása, ám abban egészen biztos, hogy sem magán-, sem pedig egyházi iskolába nem megy, mert az ott tanító pedagógusokra is vonatkozik a státusztörvény.

Hozzápasszintották az illetményét

A státusztörvény hatálya alá került pedagógusoknak kinevezésmódosítást kell kapniuk arról, hogy 2023. július 1-ig visszamenőleg mennyi lesz az illetményük.

A tanároknak a gyakornoki 400 ezer forinttól a kutatótanári 640 ezer forintig terjedő minimumokhoz „passzintották hozzá” az illetményét – hívta fel a figyelmet a Népszava cikke szerint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által működtetett Ne Dolgozz Ingyen oldal. A felhívásban az áll, hogy egészen elképesztő úgynevezett kinevezésmódosításokat kapnak, miközben a kormánypropaganda a millióhoz közelítő bérekről beszél, Maruzsa Zoltán pedig arról, hogy indulhat a béralku.

Hozzáteszik, a legalacsonyabb 400 ezer forintos gyakornoki kategória után, a Pedagógus I.-ben lévő tanár 410-460 ezer forint körüli összegekről kap „ajánlatot”, semmiféle előmenetel és a majdani léptetés reménye sem áll benne.

Példának mutatják, hogy a Váci Tankerületi Központ területén dolgozó egyik pedagógus illetménye, az ágazati szakmai, gyógypedagógiai pótlékkal együtt bruttó 21 forinttal fog emelkedni a fizetése, 409 979 forintról kereken 410 000 forintra.

A PDSZ szerint a jelenleg hatályos státusztörvénnyel az a legnagyobb baj, hogy van.

A tanároknak figyelniük kell arra, hogy ha kevesebb pénz szerepel a kinevezésen, mint ami jár, de már aláíratták velük a papírt, akkor gyakorlatilag elfogadta az alacsonyabb összeget. Amennyiben viszont az így aláírt dokumentum jogellenes adatot tartalmaz, azt utólag meg lehet támadni.