Péntek a brüsszeli EU-csúcs második napja, ahol az uniós országok vezetői, így Orbán Viktor is jelen van. A nap egyik fő kérdését az Ukrajnának szánt uniós támogatások szolgálják.

Eltökélt szándékunk megerősíteni és emlékeztetni arra, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatásunk lankadatlan, és addig tart, ameddig csak szükséges – hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken az uniós tagállamok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve.

Mint mondta, a csúcstalálkozó második napján a vezetők többek között arról tárgyalnak hogyan lehet Ukrajnát fenntarthatóan támogatni.

Az Európai Tanács vezetője elhárította az unión belüli nézeteltérésekkel kapcsolatos aggodalmakat, és úgy nyilatkozott:

széles körű támogatás sorakozott fel Ukrajna mellett, ami rendkívül fontos, mert mindannyian tudjuk, hogy az ukránok a jövőjükért, a földjükért és a mi értékeinkért és elveinkért is harcolnak

Hangsúlyozta, hogy a tagállami vezetőket tömörítő tanácsban a döntések egyhangúlag születnek, a csúcstalálkozó pedig „a kollektív intelligencia egyfajta gyakorlása, ami teret ad az érvelésnek és egymás meggyőzésének.”

Úgy folytatta: „A legvégén mindig egységben maradunk, tegnap például a közel-keleti helyzettel kapcsolatban, és ma is biztos vagyok benne, hogy sikerül konszenzust elérnünk” – hangoztatta.

Kaja Kallas észt miniszterelnök a találkozóra érkezve adott nyilatkozatában

reményét fejezte ki, hogy Magyarország és Szlovákia jóváhagyja a tervezett 50 milliárd eurós ukrajnai segélycsomagot,

de figyelmeztetett, hogy még messze van az uniós pénzügyi keret felülvizsgálatáról szóló megállapodás.

Xavier Bettel leköszönő luxemburgi kormányfő nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy 

Magyarországnak nem lenne szabad azt mondania: ha pénzt szántok Ukrajnának, akkor mi is pénzt akarunk. Nem lehetünk Orbán Viktor túszai, és meggyőződésem, hogy pozitív megoldást fogunk találni

– mondta Bettel.

A luxemburgi vezető bírálta továbbá a magyar miniszterelnök személyes találkozóját is Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Ezzel (Orbán) kigúnyolta az összes ukránt és a harcoló katonákat, akik életüket vesztik az orosz támadásokban” – fogalmazott.

Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke
Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke
Kép: Reuters

A Politico brüsszeli székhelyű lap közben arról ír,

Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcs második napján kijelentette, várják az ukrán delegációt Budapesten, hogy tárgyalni tudjanak a Kijevnek szánt támogatásról,

amelyet az Európai Békekeretből különítene el az unió.

Nyitottak vagyunk, és készen állunk a megállapodásra

– mondta Orbán a csúcstalálkozón.

miniszterelnök korábban többször kijelentette, hogy nem hajlandók további forrásokat felszabadítani Kijev számára. Orbán péntek reggel a Kossuth rádióban is erről beszélt. Mint mondta, „megforgattuk a bürokratákat, hogy mondjanak számokat, és kiderült, hogy ez nem 60, hanem 100 milliárd” – ennyivel kéne hozzájárulnia az EU tagállamainak a Kijevnek nyújtott katonai támogatáshoz.

Újabb nemzeti konzultációra készül Orbán Viktor

A miniszterelnök szerint Brüsszel sokkal több pénzt kér, mint amiről eredetileg szó volt, így konzultálnia kell az emberekkel. >>>

Ezzel kapcsolatban Olaf Scholz német kancellár azt mondta a Politico szerint, hogy „többet lehetne tenni a meglévő uniós költségvetési pénzek átcsoportosításával, ahelyett, hogy maguktól az országoktól kérnék, hogy 66 milliárd eurót köhögjenek ki többek között a Kijevnek nyújtott katonai támogatásra”. A lap arról is ír, Magyarország ezúttal sem fogja megszavazni az Ukrajnának szánt 500 millió eurós katonai támogatást. 

Jöhet az alku?

A nemzetközi lapok már jóslatokba bocsátkoztak a csúcstalálkozó előtt – emlékeztet az Index. . A Spiegel jóslata szerint ha Orbán „felhagy a makacs ellenállással, cserébe Brüsszel feloldhatja a jogállamisági viták miatt zárolt uniós forrásokat, így hamarosan akár 13 milliárd euró folyhat be Magyarországra”.

Hasonló megállapodásról tudósított a hónap elején a Financial Times is, amely a tárgyalásokat jól ismerő forrásra hivatkozva azt jelentette: az a brüsszeli szándék, hogy megszerezzék Orbán Viktor támogatását a hétéves közös uniós költségvetés növeléséhez, ezáltal a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatási programhoz.