Az egy évvel korábbihoz viszonyítva a nyers adatok szerint 17,2, az előző hónaphoz képest szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 10,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene – közölte csütörtöki gyorstájékoztatójában a Központi Satisztikai Hivatal (KSH). 

A tájékoztatóból kiderül, hogy az előző év januárjához képest mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 20,5, az egyéb építményeké 11,6 százalékkal. 

Az építőipari ágazatok közül 

  • az épületek építésében 21,8, 
  • az egyéb építmények termelése 12,
  • míg a legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 16,3 százalékkal nőtt.

Jó hír az ágazatnak a jövőre nézve, hogy a megkötött új szerződések volumene 21,5, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,5 százalékkal emelkedett, ugyanakkor az egyéb építmények építésére vonatkozó új kontraktusok állománya 19,8 százalékkal elmaradt a tavaly januáritól a KSH tájékoztatása szerint.

Kép: Economx

A szerződésállományok így is 14,9 százalékkal voltak alacsonyabbak január végén az előző évivel összevetve – ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,1, az egyéb építményekre vonatkozóké 20,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.