A magyar kormány új hivatalos ajánlatot nyújtott be a Budapest Airport megvásárlására, és a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy hivatalos tárgyalásba kezdenek – erősítette meg a repülőtér többségi tulajdonosa, az AviAlliance a Reutersnek. A tárgyalások várhatóan több hónapig tartanak – tették hozzá. 

Az AviAlliance 55,44 százalékos részesedéssel rendelkezik a budapesti reptér üzemeltetőjében.

A Reuters emlékeztet rá, hogy az Orbán-kormány a 2010-es hatalomátvétele óta igyekszik megerősíteni a hazai tulajdont a többi közt energetikában, a bankszektorban, a távközlésben és a médiában, és évek óta tervezi a repülőtér megvásárlását.

2021-ben nem kötelező erejű ajánlatot nyújtott be a repülőtér megvásárlására, de a folyamatot később leállították.

A Bloomberg kedden írt arról, hogy a magyar kormány tárgyalásokat kezdett a repülőtér 51 százalékos részesedésének megvásárlásáról. A kormány annyit közölt, hogy az akvizícióról szóló tárgyalások „folyamatban vannak”, de nem bocsátkoztak a részletekbe.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter júniusban azt mondta, Magyarország „barátságos” társbefektetőt keres a Budapest Airport megvásárlásához, és több repülőtér-üzemeltetővel is tárgyalnak, a többi között Katarban.

„A reptér megvásárlásával kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak, amint adásvételi megállapodás születik, arról a megfelelő időben értesítjük a nyilvánosságot” – írta kedden az Index megkeresésére a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Bloomberg: Magyarország hivatalos árajánlatot adott be a Budapest Airportért

A lap információja szerint hivatalossá vált, amiről eddig csak pletykáltak. >>>