Hamarosan kezdődik az új tanév, közel 100 ezren kezdik meg tanulmányaikat valamilyen felsőoktatási képzésen szeptembertől. Az egyetem a függetlenedést is jelenti sokak számára, amit pénzügyileg is el kell kezdeni felépíteni, ha valaki a középiskolás évek alatt nem tett semmit az ügy érdekében.

Sokan már tizenéves korban indítanak saját számlát a diákmunka miatt. Bár ekkor még sokszor megteszi a szülő bankszámlaszáma is egy nyilatkozattal, a felsőoktatásban ez már sokkal bonyolultabb ügyintézést igényelne,

így érdemes még augusztusban megnyitni a saját számlát.

Az egyetemen már nem teszi meg a szülő bankszámlája, kötelező ugyanis saját bankszámlával rendelkezni bizonyos tranzakciókhoz – erre érkeznek majd az ösztöndíjak, illetve például a tandíj befizetését is erről kell indítani. A bankszámlaszámról és arról, hogy sajátunk már a beiratkozáskor ki kell tölteni egy nyilatkozatot, sőt az egységes tanulmányi rendszerben (Neptun) is rögzíteni kell a legtöbb helyen.

A fiatalabb generációk bankolási szokásai teljesen eltérnek az idősebbekétől. Fontos számukra, hogy alacsonyak legyenek a banki költségek, hiszen kevesebb pénz érkezik a számlájukra, valamint sokkal óvatosabban költik el a keveset is. A digitális megoldásokat ezzel szemben szinte alapelvárásként kezelik, de nem csak ők, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) FinTech és Digitalizációs jelentéséből ugyanis kiderült, hogy szinte az összes fogyasztó részéről egyre nagyobb igény van arra, hogy a lehető legtöbb dolgot el lehessen intézni digitális csatornákon keresztül. Az X generációnak a könnyű használat és az alacsony pénzügyi kockázat győzi meg, míg a Z generációnak az életstílussal való összeegyeztethetőség fontos.

A fiataloknak ezek közül különösen fontos a virtuális kártya. A szolgáltatók 10 százalékánál akár fizikai kártya nélkül is szerezhetünk virtuális bankkártyát, körülbelül 60 százalékuknál elérhető, ha van rendes bankkártyája is az ügyfélnek. Aggasztóbb szám azonban az, hogy a bankok egyharmadánál nincs lehetőség virtuális fizetőeszköz használatára, pedig ez fontos tényező a bankválasztáskor.

Akciókkal és alacsonyabb díjakkal várják a fiatalokat a bankok

A pénzintézeteknek nem származik túl nagy bevétele a diákoktól, hiszen sokkal olcsóbb csomagokat kínálnak nekik, azonban arra számítanak, hogy a fiatalok ott maradnak a banknál, ha elégedettek a szolgáltatással. De nézzük, hol és milyen lehetőségeket kínálnak.

A magyarországi bankok többségénél van kifejezett diákszámla lehetőség. Életkor tekintetében nagy a szórás, az OTP-nél már a gyermek születésétől lehet számlát nyitni, de a K&H-nál is 6 éves kortól nyithatnak bankszámlát a szülők. Persze, a legtöbben inkább középiskolás vagy egyetemista korban teszik meg a lépést – így ekkor már szinte az összes pénzintézet opció. Annyi közös az összes számlában, hogy 150 ezer forintig ingyenes a készpénzfelvétel, erről azonban nyilatkozni kell.
  • Az OTP Junior számlavezetése feltétel nélkül díjmentes, ráadásul a bankkártya kibocsátása és az éves díj is 0 forint és nem csak az első évben. A kártyás fizetés, valamint az internet- és telefonbank is ingyen használható. Fizetési kérelemre díjmentesen lehet átutalni a közös ebéd árát, az utalásért egyébként azonban fizetni kell
  • Az MBH-nál szintén ingyenesek a fenti szolgáltatások, azonban csak 2 év a számlacsomag érvényességi ideje.
  • Az Erste-nél is ingyenes a legtöbb szolgáltatás. A számlavezetés azonban például csak akkor, ha elektronikus számlakivonatot igényel az új ügyfél. A kártya éves díjáért azonban perkálni kell. Náluk azonban lehet választani egy kedvezményes opciót, többek között az átutalást is, ami a bérleti díj fizetésekor például jól tud jönni.
  • A K&H, Raiffeisen és az UniCredit Bank sok ingyenes szolgáltatást nyújt, a bankkártya éves díja azonban csak a számlanyitás évében van ingyen náluk, utána fizetni kell érte. Utóbbinál ráadásul diákigazolvány nélkül is igénybe vehetjük a szolgáltatást. A CIB-nél csak az első évben ingyenes a kártyadíj és a havi számlavezetési díj, utána azért is fizetni kell.

A kedvezményes díjakon túl vásárlási utalványt, kulacsot, fejhallgatót vagy extra jóváírást adnak a bankok a fiatal ügyfeleknek. Közben pedig egyre népszerűbbé válik az online számlanyitás lehetősége, ami már a legtöbb pénzintézetnél elérhető – ez is kecsegtető ajánlat a diákoknak.

Érdemes még szót ejteni a fintech cégekről, akik nagyon könnyen szólítják meg a fiatalokat, a Revolut ezért töretlenül népszerű a körükben. Nem véletlen, hiszen ingyen átutalások indíthatók Magyarországon, kedvező devizaváltási lehetőségek várják a felhasználókat, ráadásul kriptovalutát is lehet venni, a cég bankkártyája pedig több felmérés szerint is az egyik legbiztonságosabb, mert rengeteg fejlett védelmi szolgáltatást működtetnek.