A keddtől hatályos rendeletmódosítás hátterét a pénzügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban világította meg.

A babakötvény kiemelkedően magas hozama a visszaélők figyelmét is felkeltette az elmúlt időszakban, akik rövid idő alatt kiugróan nagy összegeket fektettek babakötvénybe

– írta bejegyezésében.

A kormány álláspontja világos: a babakötvény magas hozamával és a hozzá járó állami támogatással a gyermekeiknek takarékoskodó családokat kell támogatni, nem pedig a szabályokkal visszaélőket.

A kormány bezárja a kiskaput, és 1,2 millió forintban maximalizálja a Start-számlákra évente befizethető összeget, a változás a számlatulajdonosok 1 százalékát érinti

– emelte ki Varga Mihály.

Emlékeztetett, hogy februártól rekordmagasra, 20,6 százalékra emelte a kormány a babakötvény éves kamatát.

Közölte: a családok már 350 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást babakötvényben, ezek összege eléri a 310 milliárd forintot. 

A miniszter szerint a babakötvény azért előnyös, mert

  • magas hozamot kínál, 
  • kamata az előző évi infláció plusz 3 százalék, 
  • az állam ehhez nyújt még tovább 10 százalék, maximum 12 ezer forint külön támogatást is minden évben, 
  • nincs számlavezetési díj, 
  • adó-, járulék- és illetékmentes, 
  • egyszerűen, néhány kattintással online is nyitható, 
  • 42.500 forint összegű életkezdési támogatás is jár.

A pénzügyminiszter úgy vélekedett: a magyar állampapírok ma már az élet minden szakaszára kínálnak megtakarítási lehetőséget, a babakötvénytől kezdve a lakossági állampapírokon át a nyugdíj-előtakarékossági célig biztonságos és magas hozamú befektetést nyújtanak. 

A babakötvény jelenleg a legmagasabb hozamot biztosító állampapír, ugyanis az előző évi infláción túl plusz 3 százalékos kamatprémiumot biztosít, ami az idén 20,6 százalék. Ez a szám még a korábban kapható Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatát is felülmúlja. A rendeletmódosításról itt olvashat bővebben.