A kalkulációk elérhetők a NAV eSZJA-oldalán vagy Ügyfélportálján, de akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetők, és ha szükséges, szerkeszthetők. Az adóbevalláshoz segítséget kapnak az egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is, és azokat, akik teljesen önállóan készítenék el bevallásukat, megújult webes felület segíti a kitöltésben.

A NAV információi szerint jelenleg 

MÁR TÖBB MINT 5,5 MILLIÓAN RENDELKEZNEK ELEKTRONIKUS TÁRHELLYEL.

Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 21-ei hatállyal a tervezet a kiajánlott adatokkal érvényes szja-bevallássá válik.

Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallássá, de segítségül szolgálnak annak elkészítéséhez.

Figyelmeztettek, hogy 

A MAGÁNSZEMÉLYEKNEK IS LEHETNEK OLYAN JÖVEDELMEIK, AMIKKEL MINDENKÉPPEN KI KELL EGÉSZÍTENIÜK A NAV TERVEZETÉT.

A bevallási tervezet ugyanis csak azokat a bevételi, jövedelmi adatokat tartalmazza, amelyek a NAV rendelkezésére állnak a munkáltatók és kifizetők bevallásai, adatszolgáltatása révén.

Ha a magánszemély jogosult valamelyik adókedvezményre (például 25 év alatti fiatalok kedvezménye, súlyos fogyatékosság kedvezménye, családi kedvezmény), de év közben nem kérte a munkáltatótól, kifizetőtől annak érvényesítését, akkor azzal kiegészítheti a tervezetet. A tervezetet okvetlenül ki kell egészíteni az olyan jövedelmekkel és azok adójával, amelyekről a tervezet nem tartalmaz adatot, ugyanakkor a magánszemély információval rendelkezik róla. Ilyen lehet például az ingatlan bérbeadás jövedelme, az ingó- és ingatlanértékesítés vagy a tőzsdei ügyletek jövedelme.

HA VALAMILYEN JÖVEDELEM NEM KERÜL BE A BEVALLÁSBA, AKKOR AZ ADÓELLENŐRZÉSKOR NEMCSAK A BE NEM VALLOTT JÖVEDELEM UTÁNI ADÓT KELL MEGFIZETNI, HANEM AZ ADÓHIÁNY MIATT AZ ADÓBÍRSÁGOT ÉS A KÉSEDELMI PÓTLÉKOT IS.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója, és kérte a tervezet postázását, annak a NAV április 30-ig a tervezet mellett az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot is megküldi.

(MTI)