A foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős magyar biztos a gazdasági válság hatásainak leküzdése és az európai szociális modell megerősítése érdekében tett erőfeszítéseiért kapta a rangos kitüntetést. A kitüntetés indoklása kiemeli, hogy az Andor László által képviselt ügyek - különös tekintettel az európai integráció szociális oldalának megerősítésére - a következő öt éves uniós ciklusban is Franciaország prioritásai közé tartoznak majd.

"Az Európai Bizottságban végzett munkám jelentős elismerésének tartom, hogy megkaptam a francia Becsületrend lovagi fokozatát. Az elmúlt években azért dolgoztam, hogy tabuk nélkül keressünk megoldásokat az európai országok szociális problémáira, és főként a válság által súlyosbított munkanélküliségre. A válságból kifelé tartunk, látjuk már munkánk első eredményeit, de Európa még nem nyugodhat meg. Az eddigi lépésekre építve, rendszerszintű megoldást kell találni az előttünk álló gazdaság- és társadalompolitikai kihívásokra; annak érdekében, hogy minden uniós tagállam újból a gazdasági növekedés és a társadalmi fejlődés útjára léphessen. Ehhez az EU tagországoknak az eddiginél nagyobb mértékben kell segíteniük egymást" - hangsúlyozta Andor László.

Rövid időn belül ez Andor László munkájának második jelentős elismerése. 2014 májusában Bulgária vezető közgazdasági egyeteme, a Nemzetgazdasági és Világgazdasági Egyetem adományozott díszdoktori címet a magyar uniós biztosnak. A magyar biztos a szófiai egyetem kitüntetését az európai munkavállalók jogainak védelméért és az uniós tagállamok közötti szolidaritás erősítéséért kapta meg.