Az ukrán hadsereg akár 500 ezer plusz embert is mozgósítani akar – árulta el Volodimir Zelenszkij kijevi sajtótájékoztatóján, majd hozzátette: több részletre van szüksége, mielőtt támogatná a lépést, és utalt arra is, hogy félmillió katona már a fronton van.

Az ukrán elnök észrevételei az USA és az EU által nyújtott segélyekkel kapcsolatos visszalépéseket követően hangzottak el.

Az amerikai kongresszus republikánus képviselői a hónap elején először blokkoltak egy 60 milliárd dolláros katonai csomagot Ukrajna részére. Ezen a héten a Fehér Ház és a Külügyminisztérium képviselői egyaránt azt mondták, hogy az Egyesült Államok még egy katonai segélycsomagot tervez Ukrajnának, de csak korlátozottan tudnak ezután további segítséget küldeni, hacsak nem lép a Kongresszus.

Az amerikai visszalépést követte, hogy Magyarország a múlt héten megakadályozta az EU 50 milliárd eurós pénzügyi segélyről szóló megállapodását. Az EU vezetői azonban kijelentették, hogy Ukrajna nem marad támogatás nélkül.

foglalta össze a BBC.

Kijev ellentámadása a tél kezdetén megtorpant, és félő, hogy az oroszok túlerőben vannak Ukrajnában.

Olena Zelenszka, Ukrajna first ladyje a hónap elején egy BBC-interjúban arra figyelmeztetett, hogy az ukránok halálos veszélyben vannak, további nyugati támogatás nélkül hagyják őket meghalni.

Volodimir Zelenszkij elnök év végi sajtótájékoztatóját kedden tartották az ukrán fővárosban, az időpontot és a helyszínt nem tették publikussá. A meghívott ukrán és külföldi médiumok a részleteket a visszaigazoló levelükben kapták meg. Az ukrán államfő a rá jellemző katonai stílusú öltözékben jelent meg, és a kétórás rendezvényen kérdések széles skáláját tették fel neki.

Elárulta, hogy Ukrajna legfelsőbb katonai parancsnokai további 450-500 ezer fő mozgósítását javasolták az ország háborús erőfeszítéseihez. Az ukrán elnök azt mondta, hogy ez nagyon komoly szám, és alaposabb megbeszélésre van szükség, mielőtt elkötelezné magát a terv mellett.

Konkrétumokra van szükségem: mi lesz Ukrajna egymilliós hadseregével, mi lesz azokkal, akik két éve védik az államunkat. Vannak kérdéseink a rotációval és a szabadságolásokkal kapcsolatban. Átfogó tervnek kell lennie.

– fűzte hozzá az ukrán elnök, aki a nők mozgósítására vonatkozó javaslatokat azonban kizárta.

  • Amikor a BBC arról kérdezte, hogy Ukrajna a háború elvesztésének küszöbén áll-e, Volodimir Zelenszkij határozott nemmel válaszolt.
  • Az ukrán elnök elárulta: munkakapcsolatban áll Valerij Zaluzsnij katonai főparancsnokkal, és nem erősítette meg a kettőjük közötti szakításról szóló híreket.
  • A béketárgyalások Oroszországgal jelenleg nem megvalósíthatóak, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna nemzetközileg elismert határainak teljes helyreállítására törekszik, beleértve a Krímet is.

A BBC beszámolója alapján az ukrán elnök az egész rendezvény alatt igyekezett magabiztos hangot megütni, de néha feszültnek és ingerültnek tűnt, amikor az ukrán kormánytisztviselők és törvényhozók korrupciójáról szóló jelentésekkel kapcsolatban kérdezték.

Moszkva újabb ultimátumot adott: ha ez megtörténik, kitör a világháború

Az EBESZ fórum plenáris ülésén felmerült, hogy az ukrajnai reptereken okozott súlyos károk miatt az országnak szánt F-16-osok Lengyelországból, Romániából és Szlovákiából szállnának fel. Moszkva azonban leszögezte, hogy ebben az esetben ezekre az országokra is a háború résztvevőiként tekint. Bővebben --->