Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatot nyújtott be a az ukrán törvényhozás elé az elnöki sajtószolgálat tájékoztatása szerint.

Ma egy kulcsfontosságú törvényjavaslatot terjesztek a Verhovna Rada elé, amely lehetővé teszi átfogó jogszabály-módosítások elfogadását és a kettős állampolgárság intézményének bevezetését. Ez lehetővé teszi, hogy minden ukrán nemzetiségű ember és leszármazottaik a világ minden tájáról rendelkezzenek állampolgársággal. Természetesen, kivéve az agresszor ország állampolgárait

– mondta az elnök az oroszokra utalva a Meduza beszámolója szerint.

A törvény elfogadása esetén Zelenszkij szerint az ukrán állampolgárság mindenki számára elérhető lesz, akik korábban „kénytelenek voltak elhagyni a szülőföldjüket, és Európába, az Egyesült Államokba, Kanadába, ázsiai országokba vagy Latin-Amerikába kerültek”.

Zelenszkij emellett arról is beszélt, hogy az ukránok oldalán a háborúban részt vevő külföldi önkéntesek is ukrán állampolgárságot kaphatnak.

Ukrajna jogszabályai nem teszik lehetővé a kettős állampolgárságot, azonban az állami ellenőrzés hiánya miatt ez a terület valójában jelenleg egy szürke zónában van.