Világszerte megugrott a fertőző májgyulladás okozta halálozások száma, jóllehet a diagnosztizált fertőzések száma visszaesett – derül ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) keddi bejelentéséből.

A tájékoztatás szerint míg 2019-ben 1,1 millióan haltak bele a hepatitisz különböző változataiba, 2022-ben ez a szám 1,3 millióra nőtt. A halálozások 83 százalékát a hepatitisz B, 17 százalékát pedig a hepatitisz C okozta.

WHO adatai szerint ugyanebben az időszakban csökkent az újabb megbetegedések száma: 2019-ben 2,5 millió fertőzést regisztráltak, 2022-ben pedig 2,2 milliót. A szervezet részéről aláhúzták, hogy a kapott értékek az oltási kampányok és a megelőzést népszerűsítő programok sikerességét mutatják.

A világon naponta mintegy 6000 ember fertőződik meg májgyulladással.

A WHO kiemelte, hogy 2022 végéig a krónikus májgyulladás B típusában szenvedők csupán 13 százaléka kapott diagnózist és mindössze három százalék jutott antivirális kezeléshez. Ami a hepatitisz C változatát illeti, csupán a betegek egyötödét kezelték. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy sok országban a májgyulladást kimutató vizsgálat, illetve a kezelés továbbra sem támogatott államilag, ezeket a betegeknek kell állnia.

A többi között vírusok, autoimmun betegség, alkohol, bizonyos gyógyszerek és méreganyagok okozta májgyulladásnak – másnéven hepatitisznek – öt különböző változatát különböztetjük meg A-tól E-ig. A WHO jelentésében kiemelt helyet kapó hepatitisz B és C a cirrózis és májdaganat fő előidézői között vannak.