A Sky News információi szerint a jemeni húszi lázadók elvágtak három olyan adatkábelt a Vörös-tenger alatt, amelyek a globális internet- és kommunikációs hálózat fontos részei. A híreket a lázadók cáfolták, a brit és az amerikai katonai műveleteket nevezték meg felelősnek, bizonyíték azonban nincs erre vonatkozóan.

Az Index hozzáteszi, hogy már február óta terjednek hírek arról, hogy a húszik már nem csak a Vörös-tengeren haladó kereskedelmi hajók ellen intéznek támadást, hanem a tenger alatti megbúvó adatkábelekkel szemben is.

Az első jelentések alapján az Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia irányába tartó adatforgalom 25 százalékát érinti a kábelszakadás.

Az érintett adatkábelek az Asia-Africa-Europe 1, a Europe India Gateway, a Seacom és a TGN-Gulf névre hallgatnak.

Az indiai Tata Communications, a Seamcom-TGN-Gulf kábel tulajdonosa már megkezdte a hiba felderítését és csökkentette az adatforgalmat.

Tóth István szakértő az Indexnek azt mondta, gyakran előfordul, hogy a víz alatti kábelek megsérülnek, főként a lehorgonyzó hajók miatt, ugyanakkor ebben az esetben főként az ázsiai térséget érinti a probléma. Ugyanakkor senki sem szakadt le az internetről.

 

A görögök megelégelték a támadásokat, óriásit buknak a húszik akcióin

Görög fregatt is csatlakozik az EUNAVFOR vörös-tengeri uniós missziójához - tudatta hétfőn az athéni védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint a Hydra hétfőn indult a Vörös-tengerre, hogy részt vegyen az EUNAVFOR Aspides (görögül: pajzs) fedőnevű misszióban.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->