Az orosz elnökválasztás hivatalos eredményei szerint Budapesten 1815-en adták le szavazatukat.

Ezek alapján pedig Magyarországon nem a választást fölényesen, több mint 87 százalékkal megnyerő Vlagyimir Putyin kapta a legtöbb szavazatot.

A jelenlegi elnökre ugyanis a szavazók 39 százaléka voksolt, míg Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek Párt vezetője 43 százalékot szerzett.

Az exit poll adatok még egészen más számokat mutattak: Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója Facebook-oldalán emlékeztetett rá, hogy a szavazóhelyiségből távozók megkérdezésén alapuló adatok szerint Vlagyimir Putyinra mindössze 14 százalék szavazott. 

Magyarország mellett az új orosz emigrációnak tekinthető országokban sem szerepelt fényesen Putyin: az örmény Jerevánban a közel hétezer szavazónak csak a harmada szavazott rá, Kazahsztán két lehetséges helyszínén pedig mindössze a negyede.

 

"Ilyen az élet, semmit nem lehet tenni" - így reagált Putyin Navalnij halálára

Az orosz elnök választási győzelme alkalmából azt mondta, hogy Oroszország jelenleg „az aktív védelem folytatásánál egy kicsit többet tesz" a háborúban. Putyin szerint Moszkvának gondolkodnia kell azon, hogy kivel tárgyaljon majd az ukrajnai békekötésről.