Toyota Motor és a Mozda Motor ideiglenesen leállította egyes járműveik szállítását és értékesítését, miután a japán közlekedési minisztérium több szabálytalanságot is talált a modelljeik hitelesítésére benyújtott kérelmekbenírja a Reuters.

További kihágásokat találtak a Honda, Suzuki, illetve Yamaha modellek esetében is. 
A minisztérium a Toyota Daihatsu kompakt autóipari egységénél tavaly kirobbant biztonsági tesztbotrányt követően kérte fel a japán autógyártókat, hogy vizsgálják át járműveik minősítési kérelmeit.

A Toyota, a világ legnagyobb volumenű autógyártója hétfőn közölte, hogy ideiglenesen leállította három Japánban gyártott autómodell szállítását és értékesítését. Akio Toyoda elnök a fejlemények kapcsán hétfőn sajtótájékoztatót tart.

A közlekedési minisztérium külön közölte, hogy kedden helyszíni ellenőrzést tart a Toyota központjában.

A Mazda a múlt hét csütörtöktől felfüggesztette a Roadster RF sportkocsi és a Mazda2 ferdehátú modell szállítását, miután kiderült, hogy a dolgozók módosították a motorvezérlő szoftver teszteredményeit.

A már nem gyártott Atenza és Axela modellek töréstesztjeit is manipulálták, mivel egyes frontális ütközési tesztek során időzítővel indították be a légzsákokat, ahelyett, hogy az ütközés észlelésekor a fedélzeti érzékelőre bízták volna azt.

A Yamaha közölte, hogy leállította egy sportmotorkerékpár modell szállítását.

A Honda, amely szintén sajtótájékoztatót tart a nap folyamán, azt mondta, hogy a 2017 októberéig tartó, több mint nyolcéves időszak zaj- és kimeneti tesztjei során mintegy két tucat, már nem gyártott modellnél találtak szabálytalanságot.

A Toyota szóvivője hozzátette, hogy a vállalat még vizsgálja a járművek üzemanyag-hatékonyságával és károsanyag-kibocsátásával kapcsolatos kérdéseket, és céljuk, hogy június végéig lezárja a nyomozást.

Itt a Toyota legújabb csodamotorja

A japán vállalat bemutatta új, különböző üzemanyagokhoz igazítható kompakt motorját.
Bővebben--->