A nemzetközi hitelminősítő a kilátás péntek éjjel Londonban bejelentett javításával egy időben megerősítette Horvátország "BBB plusz/A-2" szuverén adósminősítését.

Ha a cég a jelenlegi "BBB plusz" szintről felminősíti a hosszú futamidejű horvát államadósság besorolását, Horvátország átkerül az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába.

Az S&P Global Ratings a horvát osztályzati kilátás javításához fűzött indoklásában kiemelte, hogy Horvátország a 2022-2024-es időszakban 10 milliárd euró finanszírozáshoz jut a koronavírus-járvány következményeinek felszámolására Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett uniós helyreállítási alapból, és e folyósításból 6 milliárd euró – az éves horvát hazai össztermék (GDP) csaknem 12 százaléka – vissza nem térítendő adomány formájában érkezik.

Horvátország emellett több mint 12 milliárd eurós további finanszírozást kap az Európai Unió többéves pénzügyi keretéből – hangsúlyozza a hitelminősítő.

A horvát kormány hagyományosan megfontolt költségvetési politikája alátámasztja az S&P Gobal Ratings azon várakozását, hogy az államháztartási hiány a 2024-2026-os időszakban a GDP-érték 2 százaléka alatt marad – áll az elemzésben.

A cég előrejelzése szerint a hazai össztermékhez mért horvát államadósság-ráta 2026-ig 54 százalékra csökken a tavaly mért 60 százalékról.

A hitelminősítő kiemeli, hogy Horvátország euróövezeti csatlakozásával megszűntek a devizakockázatok, mivel zéró közelébe csökkent az államadósság devizában fennálló hányada.

Az S&P Global Ratings hangsúlyozza: a kilátás pozitívra javítását indokolja az elmúlt tíz évben végbement gazdasági konvergencia is, amelynek nyomán Horvátországban az egy főre jutó hazai össztermék tavaly az EU-átlag 73 százaléka volt a 2013-ban mért 60 százalék helyett.

 

Sokat utaztak idén a magyarok, és Csekonics módjára költekeztek

Amennyire visszaesett a hazai turisták száma belföldön, annyival nőtt külföldön. Ráadásul a pénzforgalom még ennél is jelentősebben nőtt. Bővebben --->