Az uniós biztos azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy Adam Bodnar lengyel igazságügyi miniszter a jogállamisági aggályok kezelésére egy megvalósítható cselekvési tervet mutatott be.

Kiemelte, évek óta próbálja az EU megtalálni a módját annak, hogyan is kezelje a komoly aggályokat, az eljárás kezdete óta pedig először mutatott be átfogó tervet a lengyel kormány a problémák megoldása okán – írja az MTI.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter az EU soros belga elnökségét képviselve azt mondta, erős szándékot mutat Varsó cselekvési terve arra vonatkozóan, hogy véghez vigye az igazságügyi rendszer reformját.

Donald Tusk lengyel kormányfő a hivatalba lépésekor ígéretet tett az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására és arra, hogy felszabadítja a jogállamisági eljárás okán befagyasztott uniós pénzeszközöket.

Ha Tuskon múlik, Lengyelország lehet Brüsszel új kedvence

A német-lengyel kapcsolatok helyreállításával pozícionálná újra országát Donald Tusk Európában, akit hétfőn Párizsban és Berlinben is vizitre várnak. Elemzők szerint az új lengyel miniszterelnök diplomáciai körútja kötéltánc lesz és nem biztos, hogy a lengyelek körében osztatlan sikert arat.