Vaughan Gething nyerte a walesi Munkáspárt vezetésére kiírt választást szombaton, ami azt jelenti, hogy ő lesz a walesi félautonóm kormány első fekete vezetője is egyben. Az 50 éves Gething jelenleg gazdasági miniszter. Keir Starmer, a brit Munkáspárt vezetője – aki szerint valószínűleg megnyerik az idén később esedékes országos választásokat –, közleményben gratulált Gethingnek – írja a CNN.

Negyedszázaddal ezelőtt a Munkáspárt vezette akkori brit kormány hatalmi decentralizációs programja keretében a széles önrendelkezési jogkörökkel felruházott skóciai törvényhozásnál sokkal szűkebb hatáskörű walesi nemzetgyűlés jött létre. Wales lakossága önkormányzati jellegű végrehajtó testületet választott meg 1999-ben. A decentralizációról 1997 szeptemberében, éppen 50 százalékos részvétellel megtartott walesi referendumon a több mint 1,1 millió szavazatból mindössze 6721 billentette a mérleget a helyi népképviselet megteremtése felé.

A decentralizáció, a walesi problémákra és lehetőségekre adott válaszok a véremben vannak – mondta Gething.

A legutóbbi hetekben széles körű felháborodást szított, hogy a walesi kormány 20 mérföldre (óránkénti 32 kilométer) csökkentette az eddigi 30 mérföldről (óránkénti 48 kilométer) a lakott területeken alapesetben előírt közúti sebességhatárt, de a kifogások között visszatérően szerepeltek azok a vélemények, amelyek szerint a koronavírus-járvány idején a walesi kormányfő túlságosan hosszú ideig tartott érvényben radikális korlátozásokat.

Drakeford március 19-én lemond walesi első miniszteri posztjáról, a Munkáspárt közleménye szerint a walesi parlament, a Senedd hivatalosan március 20-án választja meg a következő vezetőt. 

Rishi Sunak konzervatív brit miniszterelnök szintén gratulált Gethingnek a győzelemhez a közösségi médiában, és hozzátette, hogy elkötelezett a konstruktív együttműködés mellett.

Nagy-Britanniában jövőre tartják a következő országos parlamenti választásokat, így 2024-ben a walesi parlamentet is újjáválasztják.

Lemond Theresa May a mandátumáról, Nagy-Britannia korábbi miniszterelnöke pár napja bejelentette, hogy nem indul a következő parlamenti választásokon. 
A Konzervatív Párt politikusa azt nyilatkozta, nehéz döntést hozott azzal, hogy 27 év után elhagyja Maidenhead-i képviselői helyét.

Theresa May 2016-tól 2019-ig volt Nagy Britannia miniszterelnöke, aki David Cameron-t váltotta a Brexit referendum után. Erről itt írtunk részletesebben >>>