Costa Ricában végleg bezárták az állami állatkerteket, az utolsó két létesítményből a csaknem háromszáz állatot a rendőrség és a környezetvédelmi tárca munkatársai állatorvosok felügyelete mellett elszállították vasárnap egy vadrehabilitációs-központba a főváros, San José határában.

Nyilvános állatkertek nélküli országgá válás útján járunk, olyan jövőképpel, amely a vadvédelmi övezetekre és a menhelyekre helyezi a hangsúlyt

 - hangsúlyozta Franz Tattenbach, a közép-amerikai ország környezetvédelmi minisztere újságíróknak nyilatkozva.

Costa Rica 11 éve fogadott el törvényt az állat- és növényvilág védelméről, aminek keretében az állami fenntartású állatkerteket sorra bezárták. A jogszabály ugyanakkor nem érinti a magánállatkerteket, amelyekből az országban legalább 18 van.

Az utolsó aligátort is kihalásszák
Az utolsó aligátort is kihalásszák
Kép: AFP

Eredeti elképzelések szerint a Simón Bolívar nevét viselő állatkertet és a főváros közelében egy másik vadasparkot már a 2014-ben be akartak zárni. Az érintett állatkertek ugyan állami tulajdonban voltak, de egy alapítvány üzemeltette őket, amely bírósági úton panaszt emelt a tervezett bezárás ellen. Ezért késett egy évtizedet a két állatkert bezárása.