Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter megelőzte az ukrán parlament döntését és az X-en (volt Twitter) bejelentette be, hogy elküldte a lemondásáról szóló levelét a parlament elnökének.

 

Ezt megelőzőn, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte: fel fogja kérni a parlamentet, hogy menessze Reznyikovot, akinek utódja Zelenszkij bejelentése szerint Rusztem Umerov, Ukrajna fő privatizációs alapjának vezetője lesz.

Ki az a Rusztem Umerov?

  • A 41 éves leendő védelmi miniszter, krími tatár politikus, az ellenzéki Holosz párt tagja, és 2022 szeptembere óta tölti be az Ukrán Állami Vagyonalap vezetői posztját.
  • A Sky News szerint jelentős szerepet játszott különböző humanitárius erőfeszítésekben, többek között a hadifoglyok, politikai foglyok, gyermekek és civilek cseréjében, valamint a civilek evakuálásában a megszállt területekről.
  • Umjerov az ENSZ által támogatott, Oroszországgal folytatott gabonamegállapodások tárgyalásain részt vevő ukrán delegáció egyik kulcsembere volt.
  • Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében a krími tatárok kurultájának képviseletében az állandó küldöttség helyettes vezetője, és a krími tatárok Mejliszének korábbi elnöke, Musztafa Dzhemilev tanácsadója. Umerov 2020 decembere óta a Krími Platform diplomáciai kezdeményezés társelnöke.

Átlépte az álomhatárt az Ukrajnának nyújtott nyugati segítség

Ukrajna védelmi minisztere összeszámolta, hogy mekkorára becsülhető az orosz támadás óta Ukrajnának nyújtott nyugati segítség összege. Bővebben --->