Radoslaw Sikorski a német kancellár, Olaf Scholz egy minapi nyilatkozatát idézve azt mondta, hogy „nagy országok” csapatai tevékenykednek Ukrajnában.

Olaf Scholz egy sajtóértekezleten azzal indokolta a Taurus német cirkálórakéták Ukrajnának történő szállítását elutasító álláspontját, hogy a német hadsereg nem vehet részt a rakéták célba juttatásához szükséges szakmai munkában katonákkal.

Amit a britek és a franciák megtehetnek, azt Németországban nem lehet

- fogalmazott akkor a kancellár újságíróknak.

Szavait széles körben úgy értelmezték, hogy megerősítette a nyugati katonák ukrajnai jelenlétét.

Ezt az értelmezést erősítette meg a lengyel külügyminiszter is hangsúlyozva, hogy bár erről nem szokás beszélni, mégis mindenki tudja.

Radoslaw Sikorski a dpa német hírügynökségnek adott interjújában üdvözölte Emmanuel Macron francia elnök nagy vitát kiváltott kijelentését, miszerint a Nyugatnak meg kellene fontolnia szárazföldi csapatok Ukrajnába küldését.

Kifejtette, hogy míg eddig folyton Vlagyimir Putyin volt cselekvő szerepben, hiszen az orosz elnök előbb elcsatolta a Krím félszigetet, majd hadjáratot indított egész Ukrajna elfoglalására, Emmanuel Macron „megfordítja a narratívát”, a Nyugatot teszi meg cselekvőnek. 

Nem is baj, hogy egyelőre nincs döntés az ügyben, aggódjon csak Putyin amiatt, hogy mire készülünk

- fogalmazott a lengyel diplomácia vezetője.