Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a Hamász Izrael elleni támadása, a háború kirobbanása óta lelassult a Kijevbe érkező tüzérségi lövedékek szállításának üteme. Ez pedig aláássa Ukrajna háborús erőfeszítéseit Oroszországgal szemben.

A közel-keleti harcosok is 155 milliméteres lövedékeket kértek, amelyek kulcsfontosságú elemei a fegyverszállításoknak: ezekre ugyanolyan nagy szüksége van az ukrán seregeknek is az orosz invázió visszaszorításához – jelentette ki az ukrán elnök.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy az Európai Unió jelezte: valószínűleg nem tudja teljesíteni ígéretét, miszerint jövő márciusig egymillió tüzérségi lövedéket szállít Ukrajnának.

Csökkentek a készleteink. Ilyen az élet: mindenki a túlélésért küzd, és nekünk is meg kell védenünk magunkat

– jelentette ki csütörtökön a Bloomberg tudósítása alapján Ukrajna elnöke.

A lap megjegyzi, hogy a közel-keleti konfliktus kirobbanása tehát kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei képesek-e továbbra is Ukrajna támogatására összpontosítani, ahol a hónapok óta tartó ellentámadás eddig csekély előrelépést hozott a megszállt területek visszafoglalására. Az Ukrajnában zajló háború jelenleg 21 hónapja tart.

Zelenszkij elnök eddig azzal töltötte a hetet, hogy meggyőzze szövetségeseit: az ukrán hadsereg felkészült a téli harcok folytatására.

A Pentagon még ebben a hónapban közölte, hogy korlátozza a Kijevnek nyújtott katonai segítséget. Mindeközben Joe Biden elnök sürgette a kongresszust, hogy hagyja jóvá az Ukrajnának szánt 61,4 milliárd dolláros támogatási kérelmet.

Kész, ennyi volt, amit az ukránok ki tudnak hozni a háborúból?

Kijev úgy tűnik kénytelen lesz elfogadni a mostani realitásokat, de még ennek megtartásához is rengeteg fegyverre lesz szüksége. Nemcsak Oroszország, de az Egyesült Államok is elhúzódó harcokra készül, és talán sosem lesz béke. Nem az első ilyen lesz a történelemben. Bővebben --->