Dánia F-16-os harci repülőgépek Ukrajnának történő adományozása akár hat hónapot is késhet – jelentette a Berlingske című dán napilap az ország védelmi minisztériumára hivatkozva. Kijev régóta azzal érvel, hogy óriási szüksége van a vadászgépekre, hogy jelentős katonai előrelépést érjen el Moszkvával szemben, amely 2022 februárjában teljes körű inváziót indított ellene. Dánia, Hollandia, Norvégia és Belgium bejelentette, hogy hajlandó amerikai gyártmányú F-16-osokat küldeni Kijevnek.

„A pilóták kiválasztása folyamatban van, a kiképzés hamarosan megkezdődik, és újév környékén remélhetőleg az első repülőgépcsoport – körülbelül hat – elindul Dániából Ukrajnába. Jövőre remélhetőleg további nyolc gépet küldhetünk Ukrajnába, egy évvel később pedig még ötöt” – mondta a dán miniszterelnök tavaly augusztusban.

Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter azonban októberben azt mondta, hogy az első repülőgépeket 2024 áprilisáig küldik.

Dánia az elsők között ígérte meg az amerikai gyártmányú vadászrepülőgépek Kijevbe szállítását, és az egyik legnagyobb támogatója Ukrajna háborús védelmének. Az ukrán pilóták a  Norvégia által adományozott két F-16-os vadászrepülőgépen kezdik meg a kiképzést Dániában – jelentette be a héten a norvég kormány.