Laurent Ballesta egy titokzatos és másvilági patkósrákot ábrázoló képe nyerte el az Év Természetfotósa (WPY) 2023 címet. Az aranyszínű tengeri ízeltlábú a Fülöp-szigeteki Pangatalan-sziget előtti vizekben, a fenék iszapját ölelgetve látható. Ballesta a WPY 59 éves történetében mindössze a második fotós, aki kétszer nyerte meg a versenyt.

A zsűri elnöke elmondta, hogy a győztes képnek négy jellemzőre van szüksége: esztétikum, pillanat, narratíva, és egyre inkább valami, ami természetvédelmi szempontból is fontos. 

„Laurent képének van valami fényessége” – mondta a zsűri elnöke a BBC Newsnek.

Tényleg olyan, mintha egy földönkívüli lebegne a tengerfenéken – de ha hátralépünk, és rájövünk, milyen fontosak ezek az élőlények az óceánok és az ember egészségének szempontjából, úgy éreztük, hogy ez a kép mindent egybevet, és nem hagyhattuk ki

– tette hozzá. 

Milyen állat is ez?

A háromgerinces patkósrák több mint 100 millió éve él, de ma már élőhelyének pusztulásával és túlhalászásával kell szembenéznie, mivel táplálékként és a vakcinák kifejlesztéséhez használt véréért fogyasztják. A Pangatalan-sziget körüli fiatal tengeri rezervátumban azonban megkapja a szükséges védelmet.

„A fotó technikai kihívása az volt, hogy megtaláljam a megfelelő sebességet és rekeszértéket, mert az volt a kívánságom, hogy a nyugodt patkósrákot lefagyasszam, de a kis halak ne fagyjanak meg, hogy megmutassam, mennyire izgatottak” – mondta Ballesta.