A tűzszünet negyedik napján 11 túszt – kilenc gyermeket és két anyát – engedett szabadon a Hamász. Mellettük átadtak hat thaiföldi vendégmunkást is, akiket szintén az október 7-i terrortámadás idején hurcoltak a Gázai övezetbe.

A vöröskereszt képviselői az egyiptomi határ átkelőhelyére, Rafahba szállítják az elengedett foglyokat, ahol az egyiptomi hatóságok fogadják őket, ellenőrzik a személyazonosságukat, majd átadják az izraeli hadsereg képviselőinek a kiszabadult túszokat. Mind a tizenegy, hétfőn hazatért túszt a Nír Óz nevű kibucból vitték a terrortámadás napján a Hamász fogságába. A kibuc negyvenkilenc tagja továbbra is fogságban van, köztük nők és gyermekek is.

Korábban szabadon engedett túszok arról számoltak be, hogy személyesen meglátogatta őket fogva tartásuk földalatti helyén Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője, és azt mondta nekik, hogy ott védve vannak.

A Hamász bejelentette, hogy megkapta a hétfő este szabaduló palesztin foglyok listáját, melyen három nő és 30, 19 éven aluli férfi szerepel. A foglyok közül kilencen kelet-jeruzsálemiek, a többiek pedig feltehetően Ciszjordániába térnek haza.

Több napot kér a Hamász, több túszért cserébe

A Hamász a Gázai övezetben meghirdetett négynapos humanitárius tűzszünet meghosszabbítását szeretné elérni - közölte a radikális iszlamista palesztin mozgalom a Telegram-oldalán vasárnap. Bővebben >>>

A békét sürgették a Mediterrán Unió tagállamainak külügyminiszterei Barcelonában rendezett tanácskozásukon.

A több mint negyven ország jelenlétével lezajlott fórumon stratégiai szükségletnek nevezte az izraeli-palesztin békét Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője. Tájékoztatása szerint a fórum résztvevői egyetértettek a fegyverszünet meghosszabbításának és további túszok szabadon bocsátásának fontosságában.

Koalícióra van szükségünk a békéért. Ez a mi erőfeszítésünk

– hangsúlyozta.

José Manuel Albares spanyol külügyminiszter kifejtette: a cél az, hogy a diplomácia visszafoglalja a teret, amelytől a fegyverek megfosztották. Mint mondta,

egy nemzetközi békekonferencia lehet a legjobb keret az izraeliek és palesztinok békés és biztonságos együttélésének megvalósulásához.

 

A Mediterrán Unió tanácskozásának napirendjén eredetileg a szervezet 50. évfordulója és tervezett reformja szerepelt volna, de módosították, hogy elemezhessék a térségben uralkodó drámai helyzetet és a továbblépésről tárgyaljanak.