Donald Trump volt amerikai elnök bejelentette, hogy fellebbez New York állam 454 millió dolláros polgári jogi csalási ítélete ellen, amelyet vagyonértékelései miatt hoztak ellene. Ezzel egy olyan harc vette kezdetét, amely hónapokig vagy még tovább is elhúzódhat.

Trump hétfői beadványa nem tartalmazott részleteket a tervezett fellebbezési érveiről, de korábban azt állította, hogy nem tett semmi rosszat azzal, hogy állítólag évente több milliárd dollárral növelte vagyonának értékét, hogy jobb feltételeket kaphasson a Deutsche Bank AG és más hitelezők által nyújtott hitelekre – írja a Bloomberg.

Trump és a széles mozgástér

Az exelnök korábban azzal érvelt, hogy egyetlen bank sem veszített pénzt azzal, hogy hitelt adott neki, és hogy az ingatlanfejlesztőknek széles mozgásterük van arra, hogy ingatlanjaikat saját belátásuk szerint értékeljék.

A fellebbviteli értesítés Donald Trump vádlott-társaira is kiterjedt, köztük felnőtt fiaira, Eric Trumpra és ifjabb Donald Trumpra, valamint Allen Weisselbergre, a Trump Organization korábbi pénzügyi igazgatójára,

akik együttesen több mint 10 millió dolláros bírsággal néznek szembe azon felül, amivel Trump tartozik.

Az ítélet jelentős győzelem volt Letitia James New York-i főügyész számára, akinek hároméves nyomozása akkor kezdődött, amikor Michael Cohen, Donald Trump egykori ügyvédje nyilvánosságra hozta azokat az állításokat, amelyek szerint volt főnöke eltúlozta vagyonát, hogy átverje a bankokat.

James azt állította, hogy Trump több százmillió dollár „illegális haszonra” tett szert azzal, hogy hazudott az alacsonyabb kamatlábak érdekében.