Az inflációval párhuzamosan a bérleti díjak is elszabadultak Törökországban. Isztambulban ez már olyan méreteket öltött, hogy egy interjúban maga a török jegybank elnöke is arra panaszkodott, nem talált megfelelő áron lakást, ezért vissza kellett költöznie szüleihez.
Nem találtunk megfelelő áron lakást Isztambulban, borzasztóan drága. A szüleimhez kellett költöznünk – mondta a 44 éves Hafize Gaye Erkan a Hürriyet című lapnak.

Törökországban hónapok óta hatalmas infláció tapasztalható, amely novemberben elérte a 61,98 százalékot is az októberi 61,36 százalék után. Isztambulban az elmúlt egy évben a Bahcesehir Egyetem szerint a bérleti díjak emelkedése elérte a 77,1 százalékot is.

A török kormány erre válaszul 25 százalékban korlátozta a bérleti díjak emelésének maximális mértékét. Az intézkedés azonban tovább súlyosbította a helyzetet, a bérbeadók most minden eszközzel, olykor illegálisan próbálnak megszabadulni bérlőiktől, hogy sokkal magasabb összegekért adják újra bérbe a lakásokat.

Az infláció emelkedéséhez novemberben főként a lakhatási és a rezsiköltségek gyorsuló, 37,5 százalékos növekedése járult hozzá az egy hónappal korábban jegyzett 26 százalékos éves szintű emelkedést követően.

Mitől ilyen kegyetlen a török infláció? 

A török, és ezen belül és az isztambuli ingatlanpiac feszítettségét egyszerre több tényező okozza. Az egyik, hogy idei újraválasztását megelőzően Erdogan elnök ragaszkodott ahhoz, hogy a növekvő infláció ellenére a török jegybank alacsonyan tartsa a kamatokat. Az ilyen időszakokban pedig a lakosság részéről logikus viselkedés, hogy értékőrző eszközökbe próbálja menteni a vagyonát, például ingatlanokba

A keresletet tovább hajtotta az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború is. Sok orosz ugyanis törökországi ingatlanok vásárlásában találta meg az utat, amellyel a szankciókat megkerülve külföldre menekítette vagyonát, és ez értelem szerűen plusz keresletet generált.

földrengések, amelyek az év elején Törökország déli részén nagy területeket pusztítottak el, több mint 50 000 ember halálát okozva, szintén hatással voltak az árakra – írta az Economist. A becslések szerint a 3 millió ember közül, akiket a katasztrófa érintett, sokan az ország más részeire költöztek, ami szinte egyik napról a másikra masszív keresletnövekedést eredményezett.

Isztambulban az újabb és biztonságosabb épületek árai ugrottak meg, az olyan kerületekben, amelyek távolabb esnek a várostól délre található törésvonaltól.

 

Felkaptak az influencerek egy vasútvonalat, percek alatt elfogynak a jegyek

Törökországban ér véget a világ egyik leghíresebb vonatútja, az Orient Expressz. Egy másik út, a Dogu Express szintén a világ egyik vezető vasúti célpontjává teszi az országot. Bővebben --->