Recep Tayyip Erdogan szombaton azt mondta, hogy Ankara szükség esetén "elválhat" az Európai Uniótól, amikor a Törökországról szóló európai parlamenti jelentés tartalmáról kérdezték.

A hét elején elfogadott jelentés szerint Törökország csatlakozási folyamata a 27 tagú tömbhöz a jelenlegi körülmények között nem folytatódhat, és a török ​​elnök ezért felszólította az EU-t, hogy vizsgáljon meg párhuzamos és reális kereteket az Ankarával fennálló kapcsolataihoz.

Törökország 24 éve az Európai Unió hivatalos tagjelöltje, de a csatlakozási tárgyalások az elmúlt években elakadtak az emberi jogok megsértésével és a jogállamiság tiszteletben tartásával kapcsolatos aggodalmak miatt.

Az Európai Unió megpróbál elszakadni Törökországtól. Ezen fejlemények alapján értékelni fogjuk a helyzetet, és ha szükséges, megválhatunk az EU-tól

– mondta Erdogan újságíróknak amerikai útja előtt a Reuters beszámolója szerint.

Alamizsna helyett színaranyat kap Erdogan: 51 milliárd dollárnyi befektetés érkezik az Egyesült Arab Emírségektől

A Perzsa-öböl menti olajtermelő ország beváltja a pénzügyi támogatásra tett ígéreteit. Elsőként Abu Dhabi egyik vagyonalapja vásárol majd 8,5 milliárd dollár értékben Törökország által kibocsátandó kötvényeket, melyből az idén februári hatalmas földrengéseket követő újjáépítést finanszíroznák. Bővebben --->