Péntek reggelig több mint 84 ezer belső menekült költözött át Hegyi-Karabahból Örményországba – közölte az örmény kormány sajtószolgálata.

A 6 órai (magyar idő szerint 3 órai) helyzet szerint 84 770 erőszakkal kitelepített személy lépett Örményországba Hegyi-Karabahból

– olvasható a tájékoztatásban.

Az örmény etnikumúak kivándorlása Hegyi-Karabahból a régió szeparatista kormányának múlt heti bukása után kezdődött. Csütörtökön Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a kormány ülésén kijelentette: "a következő napokban nem maradnak örmények Hegyi-Karabahban". A politikus egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy "cselekedjen" a Hegyi-Karabahban zajló "etnikai tisztogatás" miatt.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert, örmény szeparatista "Hegyi-Karabahi Köztársaság" ellenőrzése alá került.

Azerbajdzsán a 2020. őszi offenzívában az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a múlt héten indított "terrorellenes műveletben" végleg térdre kényszerítette a szakadárokat.

Az enklávé gyötrelmeit tetézi, hogy egy üzemanyagraktárban történt robbanás és tűz halálos áldozatainak száma 170-re emelkedett. Erről pénteken az Armenpress helyi hírügynökség számolt be a szakadár régió helyi tisztviselőire hivatkozva.

A robbanás hétfőn akkor történt, amikor több ezer örmény nemzetiségű menekült el a szakadár területről. A hatóságok nem adtak magyarázatot a robbanás okára.

Az áldozatok száma meredeken nőtt a karabahi hatóságok korábbi, 68 halottról szóló kedd esti bejelentéséhez képest. A mentési munkálatok a robbanás helyszínén jelenleg is tartanak.