Nem fogadják azokat a magyar diákokat a holland egyetemek, akik nem gimnáziumban, hanem szakképzésben szerezték meg az érettségijüket – vette észre egy szülő, amiről aztán a nedolgozzingyen.hu-n a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) számolt be.

A kifejezetten népszerű maastrichti egyetemen míg például a Franciaországból érkező diákok esetében elfogadják a szakképzésben szerzett érettségi bizonyítványt, addig a magyar diákok feltételeként csak a gimnáziumi érettségi szerepel. A tillburgi egyetemen pedig egyenesen kizárják a szakgimnáziumokban vagy szakközépiskolákban szerzett érettségi alapján történő pontszámítást – írja az Eduline.

A dán SDU-n (University of Southern Denmark) a jelentkezőket kétféle kvóta alapján vehetik fel. A „kvóta 1” egy normál felvételi eljárás felvételi vizsga nélkül, amivel a férőhelyek nagy részét fel is töltik. A maradék üres férőhelyeket a 2-es kvóta szerint egy felvételi vizsga eredményei alapján töltik fel. Az egyetem leírása szerint pedig a magyarországi szakképzésben érettségizett diákokat a kvóta 1 szerint nem veszik fel, mert Hollandiához hasonlóan itt sem fogadják el a bizonyítványukat, tehát mindenképp felvételi vizsgát kell írniuk.

Ez totálisan ellentétes a magyar kormányzati törekvéssel, hogy minden diákot a szakképzés felé tereljenek, magas ösztöndíjakkal is csábítva őket.

A PDSZ szerint az oktatási rendszer azonnali és teljes körű reformjára van szükség ahhoz, hogy a diákok minőségi oktatásban részesülhessenek és az oktatás be tudja tölteni esélyteremtő funkcióját. Ehhez elengedhetetlen a pedagógusi bérek rendezése, a státusztörvény bizonyos pontjainak visszavonása és a nevelést-oktatást közvetlenül segítő dolgozók helyzetének rendezése.