A külügyi bizottság ugyanakkor leszögezte, hogy további megbeszéléseket kezdeményez, és akár már a jövő héten újból napirendre kerülhet a törvényjavaslat.

Fuat Oktay török bizottsági elnök kijelentette, hogy minden bizottsági tagnak teljes mértékig meg kell győződnie a svéd tagság jóváhagyásáról, és ez időbe telik. Megemlítette, nem kizárt, hogy az ankarai svéd nagykövetet is meghívják a bizottsági ülésre annak érdekében, hogy a ratifikálás folyamata felgyorsuljon – írja az MTI.

Ankara korábban azt mondta, hogy a svéd csatlakozás jóváhagyásáért cserébe határozottabb fellépést vár Stockholmtól a terrorizmus elleni harcban, többek között azzal, hogy a Törökország által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő tagjait a skandináv ország kiadja.

A török parlamenti bizottság egyszerű többséggel fogadhatja el a törvényjavaslatot, de utána még a teljes plénumnak szavaznia kell róla, ezt követően írhatja alá a jogszabályt a török elnök.

Ukrajnával bővülhetne a NATO, cserébe le kellene mondania a területeiről

„Eljött az idő, hogy megtegyük a következő lépést, és meghívjuk Ukrajnát a NATO-ba” - mondta a szervezet egykori főtitkára. Lenne azonban egy feltétele: az oroszok által megszállt területek nélkül.
Bővebben--->