Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a DPA német hírügynökségnek azt nyilatkozta, biztos abban, hogy Svédország legkésőbb júliusig csatlakozik a katonai szövetséghez – írja a Politico

A következő NATO-csúcstalálkozót július 9-11. között tartják Washingtonban, és az északi ország addigra teljes jogú tag lesz

– mondta.

Svédország és Finnország felhagyott az évtizedek óta tartó semlegességgel, és NATO-szövetségesnek jelentkeztek Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai teljes körű invázióját követően. Míg Helsinki pályázatát gyorsan jóváhagyták, addig Stockholmét Törökország és Magyarország is hátráltatja.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt várja el, hogy a svéd kormány lépjen fel a területén tartózkodó kurd Munkáspárt (PKK) tagjai ellen. Az elnök korábban azt mondta, hogy ha az Egyesült Államok F-16-os repülőgépeket szállít nekik, akkor hajlandók megszavazni a svédek csatlakozását. 

December végén Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, hogy a magyar törvényhozók részéről nincs „nagy hajlandóság” a svéd ajánlat jóváhagyására.

Néhány nappal később a török parlament szakbizottsága több hónapos huzavona után jóváhagyta Svédország csatlakozását a szövetséghez. Most a kamara közgyűlésének kell végleges zöld utat adnia.

Stockholm tiszteletben tartotta az Ankarának tett vállalásait és engedményeket tett – mondta Stoltenberg.