A rendezvény idén két nappal tovább tart, mégpedig azért, hogy a német egység napján érjen véget. A fesztivál árai jócskán emelkedtek tavalyhoz képest, azonban ez sem riasztja el az embereket, hiszen legalább 6 millió vendégre számítanak a szervezőkírja a Haszon.

Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték. 1819-ben nyilvánították évente megrendezendő fesztivállá, viszont később a kezdetét a jobb időjárás miatt szeptemberre hozták. Eddig 26-szor maradt el, az idei pedig a 188. Oktoberfest.

A 2022-es áraknál átlagosan 6,1 százalékkal drágábban, 12,60 és 14,90 euró (4800-5700 forint) között mérik a sört az idei rendezvényen.

Igaz, ez nem fél liter árát takarja, hiszen literes korsókban szolgálják fel a megszokottnál magasabb alkoholtartalmú, hat százalék körüli italt. Összehasonlításként: húsz évvel ezelőtt 6,30-6,80 euró között mozgott a sör a rendezvényen, tíz éve pedig 9,10-9,50 között.

Nem csak a sör drága

Annak fényében egészen elfogadható a sör árszabása, hogy egy liter víz a sörsátrakban több mint 10 euró, azaz 3800 forint felett van. Fél sült csirkét 14 euró alatt nem lehet kapni, a fél sült kacsát pedig 30 euró körül árulják. A sörhöz dukáló bajor kolbász 10-15 euró.

A HVG megjegyzi, hogy a szállásárak is meglehetősen borsosak: a panziókban és az egy-két csillagos szállodákban egy éjszaka két főre 200-400 euró, de akad 600 eurós szoba is. A négy-öt csillagos hotelek 750 eurótól indulnak.

A sör ára politikai kérdés

A rendezvény főszervezője a müncheni önkormányzat, de a sörök árát nem ők szabják meg, hanem összevetik a városi sörözők aktuális árait, és úgy kalkulálják ki az árszintet.

A már tavaly is különösen magas (12,60-13,80 euró/liter) sörárat akkor a nagy inflációval, az emelkedő bérekkel és az elszálló energiaárakkal indokolták a bajor vendéglősök.

Meglehetősen magasak a sörárak, de szerencsére nem lépték át a 14 eurós határértéket, viszont a jövőben oda kell figyelni arra, hogy megfizethetők maradjanak

- nyilatkozta tavaly Clemens Baumgärtner, a város gazdasági tanácsadója, az Oktoberfest igazgatója.

A sörfesztivál árai mindig politikai kérdésnek számítottak Münchenben, és mindig is sokallták azokat. Eddig minden évben megpróbálták a városvezetők az árak befagyasztását elérni a vendéglősöknél – sikertelenül –, azonban tavaly erről szó sem volt.