skót felföldi Invergordon városi tanácsa 1930-ban vásárolta meg a műalkotást öt fontért, de később a mellszobor eltűnt, mielőtt megtalálták 1998-ban. Mint kiderült, egy fészerajtó kitámasztására használták az Invergordon melletti balintore-i ipari területen. 

2016-ban a mellszobrot a párizsi Louvre-ban és a Los Angeles-i J. Paul Getty Múzeumban is kiállították. A műalkotás jelenleg a skót Felföldi Tanács raktárában található.

Immár kilenc éve zajlik a vita arról, hogy eladják-e a márványszobrot és a pénzt a környék fejlesztésére fordítsák-e. 

A Felföldi Tanács most közölte, hogy egy komoly tengerentúli magánvásárló kereste meg őket a Sotheby's aukciós házon keresztül, hogy több mint 2,5 millió fontért (közel 1,1 milliárd forintért) megvenné a mellszobrot, amelynek értékét korábban 1,4 millió fontra becsülték.

A BBC beszámolója alapján a tanácsosok jövő hétfőn üléseznek a vételi ajánlatról, hogy végül eladják-e a mellszobrot vagy sem.

Bendor Grosvenor művészettörténész azt mondta a BBC Radio Scotlandnak, hogy szomorú lenne, ha a műalkotás a tengerentúlra kerülne, ahogy azt is kijelentette: 

„Íme ez a műalkotás, amely pénz nélkül a Felföldi Tanács ölébe esett, és úgy tűnik, csak annyit akarnak tenni, hogy sok pénzért eladják valakinek Skócián kívül, miközben nem tudják kölcsönadni az Inverness Múzeumnak, a Skót Nemzeti Galériának vagy a Skót Nemzeti Múzeumnak."

Sycamore Gap: 16 éves kamaszfiú vághatta ki Nagy-Britannia leghíresebb fáját

Letartóztattak egy 16 éves fiút, akit azzal gyanúsítanak, hogy szándékosan kivágta az ikonikus fát az észak-angliai Hadrianus falánál, amely a világörökség része. Bővebben --->