Az orosz államfő csütörtökön Habarovszkban, egy távol-keleti vállalkozókkal megtartott találkozón arról beszélt, hogy Oroszország gazdasága vásárlóerő-paritáson számolva Európában az első helyre került. Ezzel maga mögé utasította Németországot, világszinten pedig az ötödik helyre került, Kína, az Egyesült Államok, India és Japán után. Ugyanakkor Vlagyimir Putyin hozzátette, hogy az egy főre jutó GDP még szerinte hagy kívánnivalót maga után.

Az orosz elnök állítása szerint Oroszország GDP-növekedése a tavalyi évben meghaladta a 4 százalékot, felülmúlva a korábbi, 3,5 százalékos becslést – írja az MTI.

A szankciók okozta visszaesés ugyanakkor a vártnál kisebb mértékű volt 2022-ben, 2,1 helyett 1,2 százalék.

Vlagyimir Putyin a 16 százalékos irányadó kamatrátát magasnak nevezte, ugyanakkor elmondása szerint ez csupán „átmeneti jellegű”. Meglátása szerint amint megoldódnak az inflációval kapcsolatos kérdések, úgy a kamatráta is csökkenni fog.

Putyin ezen felül ígéretet tett arra, hogy ellátogat a Kuril-szigetekre, amelynek hovatartozását Japán vitatja. Mint mondta, szerinte fejleszteni kell a szigetcsoport turisztika klaszterét, mert „azt mondják, nagyon érdekes ott”.

Ő lenne Putyin legújabb ellenfele?

Új kihívó indul az orosz választásokon Vlagyimir Putyin ellen. A 39 éves blogger és sminkes még decemberben jelentette be a nagy hírt.