Vlagyimir Putyint belülről nem fogják váratlanul megbuktatni oligarcha üzlettársai, az orosz elnök valószínűleg nem súlyosan beteg, az orosz ellenzék pedig nem komolyan vehető jelenlegi formájában.

Az egyetlen módja annak, hogy egyáltalán esély legyen arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megbukjon az, ha az orosz haderő veszít Ukrajnában

írja a Politico.

A Portfolio összefoglalója szerint a cikk főként azokat kritizálja, akik azt jósolták a háború elején, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rövid időn belül megbukik a belső ellenzéke, vagy egészségügyi okok miatt.

Az orosz elnök túlélt már jó néhány nagyobb ellenzéki megmozdulást és egy puccskísérletet is, Alekszej Navalnij néhai ellenzéki aktivista mozgósítása ellenére pedig hatalma sosem látott erősségű, lassan pedig több ideje van Oroszország élén, mint Joszif Sztálin.

A cikkíró szerint a Nyugat szereti túllihegni a kormányellenes megmozdulások súlyát, de nincs olyan komolyan vehető ellenzéki csoportosulás, melynek egyáltalán esélye lenne arra, hogy érdemi hatást gyakoroljon Oroszország belpolitikájára.

Ha azonban az orosz haderő stratégiai vereséget szenved Ukrajnában, az olyan belpolitikai ellenreakciót indíthat, amely valóban veszélybe sodorhatja Vlagyimir Putyin hatalmát.

Éppen ezért a Nyugatnak mindent meg kell tennie azért, hogy az ukrán haderő győzedelmeskedjen.