Letartóztattak egy férfit Salt Lake Cityben vasárnap, miután saját jegye nélkül szállt fel a Delta Air Lines járatára. Az ügyészek szerint egy másik utas beszállókártyájának fényképét felhasználva jutott fel a gépre.

A 26 éves texasi Wicliff Yves Fleurizard ellen a Utah állambeli amerikai kerületi bíróságon hétfőn nyújtották be a vádiratot, hajókon vagy repülőgépeken történő potyautazás alapján. Ha a férfit bűnösnek találják, az amerikai büntetési irányelvek szerint pénzbírságra és akár öt évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

A biztonsági kamerák felvételein látható, hogy Fleurizard több utas telefonját és beszállókártyáját lefényképezte, miközben azok nem figyeltek, köztük egy kiskorú lány jegyét is. A bírósági dokumentumok szerint a saját telefonját beszállókártyaként használva szállt fel a járatra más jegyével, kihasználva, hogy az USA-ban jellemzően nem ellenőrzik a személyazonosságot a belföldi járatokra való beszálláskor.

Az utóbbi időben elszaporodtak a hasonló esetek. Fleurizard legalább a harmadik ismert utas, aki idén érvényes jegy nélkül szállt fel egy járatra az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.

 

  • A múlt hónapban egy nő a biztonsági ellenőrzést kijátszva jegy nélkül szállt fel az American Airlines Nashville-ből Los Angelesbe tartó járatára. A nőt az FBI őrizetbe vette kihallgatás céljából, de nem emeltek vádat ellene.
  • Február elején egy férfi a londoni Gatwick repülőtéren jegy nélkül szállt fel egy Koppenhágába tartó repülőgépre miután átgázolt az ellenőrző pontokon. Ez már a második hasonló eset volt kevesebb mint két hónapon belül. A férfit még a felszállás előtt eltávolították a gépről.

 

A mostani, Salt Lake City-i incidens során Fleurizard felszállt a repülőgépre, és az első mosdóba ment, ahol addig maradt, amíg a felszálláshoz biztosították az ajtókat – áll a vádiratban. Ezután a gép hátsó részében lévő mosdóba ment. Amikor kilépett onnan, az egyik légiutas-kísérő észrevette, hogy a gépen nincs szabad ülés.

A férfit elfogták, miután hamis ülésszámot adott meg az utaskísérőnek. Mivel Fleurizard nem volt jogosult a fedélzeten tartózkodni, a repülőgép visszatért a beszállókapuhoz. Lekísérték a gépről, és a bírósági jegyzőkönyvek szerint a bűnüldöző szervek fogadták.

Fleurizard azt mondta a rendőröknek, hogy egy snowboardtúrára látogatott Utah államba, és haza kellett jutnia, hogy meglátogassa a családját. Azt mondta, hogy volt egy Southwest Airlines "buddy pass"-ja, egy olyan ingyenes vagy erősen kedvezményes jegy, amelyet az alkalmazottak megoszthatnak barátaikkal és családtagjaikkal. Fleurizard elmondta a rendőrségnek, hogy már két korábbi Southwest járatra is megpróbált felszállni, de mindkettő tele volt – adott hírt róla a Business Insider.