Többéves jogi huzavona után az osztrák kormány úgy döntött, hogy az északi Braunau városában - ahol a diktátor 1889-ben született - található házat rendőrőrssé alakítja át, melyben egy emberi jogi képzési centrum is helyet kap. A munkálatok október 2-án kezdődnek – írja a The Guardian.

A kormány 2016-ban annak érdekében vette át az épületet, hogy azt ne alakítsák át neonáci szentéllyé. A belügyminiszter szóvivője szerint minden a tervek szerint fog haladni.

Minden a tervek szervek szerint halad – de kinek a tervei szerint?

Günter Schwaiger osztrák filmrendező szerint azonban a minisztérium gyanúsítható azzal, hogy az átalakítás „a diktátor kívánságainak megfelelően" történik. A rendezőnek várhatóan még ebben a hónapban megjelenik az épületről készült dokumentumfilmje.

Bizonyítékként hozott fel egy 1939. május 10-i helyi újságcikket, amely szerint Hitler azt kívánta, hogy szülőházát a kerületi hatóságok irodáivá alakítsák át.

Ezért Schwaiger arra kéri a kormányt, hogy gondolja át a szülőházról alkotott elképzeléseit.

A 800 négyzetméteres sarokház vitatott átalakításának költségeit 20 millió euróra becsülik, és a munkálatokat várhatóan 2025-re fejezik be, 2026-ra pedig üzembe is helyezik.

Habár Hitler kevés időt töltött el ausztriai szülőházában, a világ minden tájáról vonzza a náci szimpatizánsokat. 

Hitler kedvenc ételével borzolta a kedélyeket néhány osztrák étterem

Néhány órán belül alaposan felkavarta az internetet az a néhány osztrák étterem, amely április 20-án, Adolf Hitler születésnapján tojásos nokedlit kínált a napi menü részeként. Ez volt állítólag Hitler kedvenc étele. Az étterem azonban még ennél is nagyobb felháborodást keltett a feltüntetett árakkal.
Bővebben--->